Exercițiu naval al Iranului în Golf, înainte cu câteva zile de la reintroducerea sancțiunilor americane

  • 03 August 2018 10:23
Exercițiu naval al Iranului în Golf, înainte cu câteva zile de la reintroducerea sancțiunilor americane

Iranul a început joi un exercițiu naval în Golf, înainte cu câteva zile doar de reintroducerea sancțiunilor americane contra Teheranului, relevă AFP și Reuters care citează oficiali americani sub protecția anonimatului, scrie Agerpres.

Acest exercițiu apare la o dată neobișnuită, Iranul efectuând în general mai târziu, în toamnă, operațiuni de această natură și dimensiune.

Potrivit surselor citate, peste 100 de nave, inclusiv unele de mici dimensiuni, au fost implicate în exercițiul iranian.

Căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), a confirmat într-un comunicat că Statele Unite sunt la curent cu o creștere a operațiunilor navale ale Iranului în Golf, strâmtoarea Ormuz și golful Oman.

"Urmărim această situație îndeaproape și vom continua să conlucrăm cu partenerii noștri pentru a asigura libertatea navigației și libera circulație comercială în apele internaționale", a adăugat Urban.

Acest exercițiu are loc într-o perioadă de tensiune crescută între Iran și Statele Unite, care s-au retras în mai din acordul internațional menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară.

Oficiali ai SUA au acuzat în mai multe rânduri în ultimii ani marina iraniană și Corpul Gardienilor Revoluției că provoacă navele americane din Golf.

Niciun incident de acest tip nu a avut loc însă în acest an.

În ianuarie 2016, iranienii au reținut pentru scurt timp echipajele a două mici vase de patrulare americane sub acuzația că navigă în apele sale teritoriale. Cei zece marinari americani au fost eliberați 24 de ore mai târziu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău