Executorii judiciari sunt factor de jaf și fraudare a societății, Mișcarea PRO

  • 03 Februarie 2021 15:40
Executorii judiciari sunt factor de jaf și fraudare a societății, Mișcarea PRO

Executorii judiciari sunt factor de jaf și fraudare a cetățenilor, agenților economici și societății. La această concluzie au ajuns membrii Mișcării Civice „Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni” în urma studierii a cel puțin 20 de rapoarte publice ale organizațiilor internaționale, Ministerului Justiției, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, dar și în urma analizării experiențelor relatate și materialelor prezentate de cetățeni, agenți economici, administratori și proprietari de companii, care s-au adresat Mișcării.

La o conferință de presă la IPN, Gheorghe Costandachi, președinte al Mișcării PRO, a precizat că, doar în ultimele 2-3 săptămâni, peste 150 de persoane prejudiciate de „lanțul executor judiciar” și cancelariile judecătoriilor teritoriale sau centrale s-au adresat membrilor Mișcării. Gheorghe Costandachi a menționat că cercetarea conține date sintetizate din rapoartele menționate, dar și din declarațiile victimelor. Doar în ultimii cinci ani, sunt peste 15 mii de păgubași, oameni care au fost prejudiciați din punct de vedere financiar. Toți cei cu care au purtat discuții cu membrii Mișcării PRO spun că au fost ilegal impuși să plătească sume de bani, suplimentar la tarifele serviciilor pe care le acordă executorii. Doar în 2018, conform raportului Ministerului Justiției, au fost înregistrate în jur de 407 de cazuri. Din acestea, în numai 14 cazuri executorii s-au ales cu sancțiune sub formă de amenzi de la 300 până la 12 mii de lei. Niciun executor judiciar nu a fost sancționat penal.

Oamenii sunt lipsiți de afaceri prin diferite acte și scheme de justiție, afirmă președintele Mișcării Civice „Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni”. Potrivit lui, doar în perioada 2006-2008, peste 160 de oameni au fost impuși să-și lase afacerile și să plece peste hotare. Analiza situației din sistemul executorilor judiciari relevă că acest sistem „vine ca o bâtă contra oamenilor”. Din cauza corupției, păgubașii nici nu se mai adresează la organele de drept, menționează Gheorghe Costandachi.

 

Gheorghe Costandachi s-a referit la cazul omului de afaceri Valentin Gorincioi, spunând că a fost prejudiciat financiar cu sute de mii de lei din cauza sistemului lacunar de justiție executorie. De cinci ani, Valentin Gorincioi nu are acces la propria companie și la actele care țin de activitatea firmei. Totul ar fi început în 2015, când s-a adresat la Procuratura Ungheni cu plângeri că este furat de partenerul său de afaceri. Toate plângerile au fost însă respinse, pe motiv că nu ar exista temei de a deschid dosar penal. Chiar dacă există o hotărâre de judecată care obligă partenerul să-i prezinte toate actele firmei, nici până în prezent nu are acces la ele. „Au fost demonstrate faptele la CNA, la SFS de la Chișinău și Ungheni prin care aducea probe că se fac evaziuni fiscale, spălări de bani. Se duc inspectorii la fața locului și nu constată așa fapte! Aici avem o verigă plină de crimă economică organizată. Au fost depuse mai multe cereri la Procuratura Generală în privința unor acte dubioase. Se redirecționează de la o instituție la alta și nimic nu se face. Azi, noi cu avocații, am depus o cerere la domnul Stoianoglo (procuror general)”, a relatat Gheorghe Costandachi.

Vicepreșindele Mișcării PRO, Igor Borfotina, spune că executorii care comit abuzuri sunt protejați de poliție, procuratură și alte organe de drept. „Fac apel către Ministerul Justiției, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și chiar către Procuratură: Domnilor, oamenii nu mai pot suporta, o să-i aduceți la aceea că o să înceapă să-și facă dreptate singuri”, a remarcat Igor Borfotina.

Mișcarea PRO face apel către președintele Maia Sandu, Parlament, Guvern, ministrul justiție, Procuratura Generale și CNA să ia act de criza din sistemul de executare judecătorească. „Lucrurile trebuie oprite, iar vinovații trași la răspundere”, este mesajul organizației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău