Executivul propune o nouă prelungire a stării de urgență

  • 29 Martie 11:32
Executivul propune o nouă prelungire a stării de urgență

Cabinetul de miniștri propune prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie, din cauza războiului ruso-ucrainean din vecinătatea Republicii Moldova. Proiectul urmează să fie prezentat joi în Parlament de premierul Dorin Recean. transmite Radio Chișinău.

Având în vedere riscurile și amenințările generate de războiul care se află încă în desfășurare în statul vecin, menținerea provocărilor de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a declarat că este necesară prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie.

„La capitolul securitate sunt relevate riscuri asociate cu războiul din Ucraina, cum ar fi survolarea neautorizată și periculoasă a spațiului aerian al Republicii Moldova de rachete și căderea acestora pe teritoriul nostru sau intensificarea fenomenului de migrațiune ilegală, dar și lipsa perspectivelor pentru soluționarea sau diminuarea ostilităților militare. La fel, riscurile externe sunt și în interiorul țării, prin diverse manifestări și intensificări ale războiului hibrid în formă de încercări de destabilizare, manipularea spațiului informațional și blocaje în sistemul judecătoresc. De asemenea, se menține necesitatea stringentă de asigurare a securității Republicii Moldova prin prisma prevenirii finanțării ilegale a măsurilor subversive împotriva statului”, a menționat Ana Revenco.

În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că există și provocări  de destabilizare a ordinii publice în R. Moldova.

„Alături de noi încă există un război, sunt uciși oameni și este distrusă infrastructura. Acest război a Rusiei împotriva Ucrainei ne expune pe noi direct. Astfel, guvernul are nevoie de instrumentele necesare pentru a interveni prompt, fie atunci când este vorba despre asigurarea păcii și stabilității, fie că este vorba despre asigurarea continuității furnizării serviciilor critice de infrastructură. Pe zona energetică noi încă avem multe vulnerabilități, în plus, în ceea ce privește asigurarea ordinii publice există provocări care încă nu contenesc și ele evident sunt indirect legate și de lucrurile care trebuie să se întâmple în justiție”, a afirmat Dorin Recean.

Proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea stării de urgență urmează să fie prezentat în Parlament de prim-ministrul Dorin Recean.

Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de mai multe ori din cauza războiului rus de invazie în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,63 m/s
Mon
17
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău