Executivul francez vrea să prelungească starea de urgență din cauza COVID-19 până la 31 iulie anul viitor

  • 13 Octombrie 2021 16:58
Executivul francez vrea să prelungească starea de urgență din cauza COVID-19 până la 31 iulie anul viitor SURSA: aa.com.tr

Guvernul francez va cere parlamentului prelungirea stării de urgență pandemice până la 31 iulie 2022 pentru a face față crizei în evoluție a coronavirusului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, Gabriel Attal, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Prelungirea stării de urgență va însemna că guvernul își menține prerogativa de a extinde sau restabili măsurile restrictive, cum ar fi utilizarea permisului sanitar pentru intrarea în locuri precum restaurante, baruri sau săli de cinema.

Starea de urgență și obligația prezentării unui permis sanitar ar urma să expire la 15 noiembrie.

"Există un risc deloc neglijabil de revenire a epidemiei", a declarat Attal presei în finalul unei ședințe de guvern."Trebuie să rămânem vigilenți până vara viitoare", a adăugat el.

Guvernul francez a examinat la reuniunea sa de miercuri un proiect de lege care propune prelungirea până la 31 iulie 2022 a perioadei de tranziție pentru ieșirea din starea de urgență sanitară și recurgerea posibilă la permisul sanitar, a anunțat Palatul Elysee, sub tirul oponenților, care contestă această decizie pe fondul alegerilor prezidențiale preconizate să aibă loc în aprilie 2022, potrivit France 24.

"Proiectul de lege, care a făcut obiectul unui aviz favorabil din partea comitetului științific în data de 6 octombrie, prelungește până la 31 iulie 2022 regimul de gestionare a depășirii crizei sanitare, incluzând posibilitatea de a mobiliza, dacă situația sanitară o impune, încadrarea activității unităților deschise publicului (ERP) și permisul sanitar, precum și măsurile care îi sunt asociate", conform comunicatului emis de Palatul Elysee.

"Măsurile luate pe baza sa, care exclud restricții precum carantina sau cele de circulație în anumite intervale orare, ca la începutul pandemiei, vor fi strict proporționale cu riscurile implicate și adaptate continuu la schimbările situației sanitare: prelungirea regimului nu înseamnă că măsurile vor fi în cele din urmă adoptate", se mai precizează în text.

Totodată, textul prezentat miercuri înăsprește sancțiunile în caz de fraudare a permisului sanitar până la cinci ani închisoare și amendă de 75.000 de euro. Dar el nu reglementează raportul între acest permis și desfășurarea progresivă a celei de-a treia doze de vaccin, rezervată pentru moment persoanelor vârstnice și vulnerabile.

Referitor la regimul juridic actual, care permite limitarea deplasărilor pe plan local și închiderea anumitor localuri în caz de recrudescență puternică a epidemiei, acesta va fi prelungit de asemenea de la 15 noiembrie până la 31 iulie 2022.

Această prelungire cu opt luni nemulțumește formațiunile de dreapta, precum și pe cele de stânga, întrucât face problematice dezbaterile campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și cele legislative, programate în primul semestru al anului 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău