Executivul a aprobat Planul național de acțiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană

  • 27 Octombrie 2023 13:31
Executivul a aprobat Planul național de acțiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Planul național de acțiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană prevăzute pentru anii 2024-2027. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a accentuat că acest Plan reprezintă un document strategic de aliniere a legislației naționale la aquis-ul comunitar și face parte din etapa de pregătire a Rep. Moldova pentru lansarea negocierilor de aderare la UE. În context, premierul Dorin Recean, care a revenit de la Bruxelles, a subliniat că partenerii externi sunt foarte atenți la procesele care au loc în justiție, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a subliniat că Planul național de acțiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană prevăzute pentru anii 2024-2027 va deveni temelia  procesului de aderare a Rep. Moldova la UE, către 2030.

„Acest Plan reprezintă documentul strategic de aliniere a legislației naționale la aquis-ul comunitar și este o etapă importantă în pregătirea Rep. Moldova pentru lansarea negocierilor de aderare la UE”, a spus Nicu Popescu.

Vicepremierul Nicu Popescu a anunțat că pe 8 noiembrie Comisia Europeană va prezenta raportul privind extinderea UE, iar autoritățile speră ca în acest raport R. Moldova să obțină o invitație de a demara negocierile de aderare la UE.

Obiectivul nostru este ca să obținem o invitație de a demara negocierile de aderare la UE. Ulterior, statele membre ale UE urmează să se expună pe marginea  acestei invitații. În orice caz, noi aici în R. Moldova ne pregătim pentru lansarea negocierilor de aderare la UE”, a precizat Nicu Popescu.

În context, premierul Dorin Recean a subliniat că în cadrul vizitei sale recente de la Bruxelles, partenerii și-au exprimat aprecierea față de efortul de transformare a Rep. Moldova. „Totuși, justiția rămâne restanțieră și ne trage înapoi”, a adăugat prim-ministrul.

„Eu vreau să fac un apel către oamenii din justiție care sunt corecți, integri, să facă un pas înainte. Pentru că toată lumea vede că încă avem o mulțime de corupți, care în loc să facă pușcărie umblă prin oraș, continuă activitatea infracțională…”, a afirmat Dorin Recean.

Planul presupune aproximativ 1200 de acțiuni concrete și legi pe care R. Moldova trebuie să le implementeze în procesul de aderare la UE, în cele 33 de capitole de politici de ajustare a legislației naționale la rigorile statutului de membru al UE

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău