EXCLUSIV! Nicolae Timofti: În Republica Moldova se observă o tendință de dezbinare a statului

  • 10 Octombrie 2014 09:19
EXCLUSIV! Nicolae Timofti: În Republica Moldova se observă o tendință de dezbinare a statului

Interviu cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Radio Chișinău: Dle președinte, Dstră veți participa, pe 10 octombrie a.c., la summitul șefilor de stat din CSI, care va avea loc la Minsk, în Belarus. Ce așteptări aveți de la acest summit?

Președintele Nicolae Timofti: Mari așteptări nu am, dar am găsit de cuviință să particip la acest summit pentru a continua relațiile bune, existente între statele noastre, mai mult sub aspect bilateral. Faptul că reuniunea respectivă are loc în Belarus, m-a convins că trebuie să particip, fiindcă am un respect deosebit față de poporul belarus, cum am mai spus-o, și față de Belarus ca stat partener al nostru, cu tradiții și conținut foarte consistent, conținut economic, mai cu seamă, dar și de prietenie reciprocă.

Eu sper că la aceste întâlniri vom avea posibilitatea ca să mai cunoaștem tendințele unor state privind relațiile noastre bilaterale, fiindcă ne convingem că relațiile ce țin de CSI nu sunt viabile.

La summit nu este prevăzută semnarea vreunor acte importante, ci doar a actelor de executare a unor hotărâri care au fost luate anterior și acum, conform procedurii, se semnează încetarea acestor acorduri, care deja nu mai au efect pe viitor.

Probabil o să am posibilitatea să mai vorbesc încă o dată cu domnul Lukașenko privind relațiile noastre bilaterale. Și, să știți că sunt foarte mulțumit de vizita domnului Lukașenko în Republica Moldova. De asemenea, el este foarte mulțumit și chiar, printr-o scrisoare după vizită, mi-a confirmat consistența și aspectul pozitiv al relațiilor noastre.

Vreau să vă spun că aceste relații bilaterale între Republica Moldova, care tinde să devină membru al Uniunii Europene, și între statul Belarus, care are intenția și a semnat deja acordul de aderare la Uniunea Eurasiatică, noi vom convinge multe state că se poate avea raporturi de prietenie și economice strânse și atunci când ne aflăm în diferite blocuri economice și politice chiar.

Sunt convins de acest lucru, fiindcă Rusia a demonstrat-o prin relațiile sale cu Germania, Franța, Italia și alte state din Uniunea Europeană că se poate. Fiind un stat ne-membru al Uniunii Europene, dar fiind membri ai CSI și ai Uniunii Eurasiatice, Rusia a colaborat foarte strâns, timp de mulți ani, în plan economic și ambele părți au înregistrat beneficii. Acum, relațiile între Rusia și țările Uniunii Europene s-au deteriorat oarecum numai din cauza politicii antieuropene pe care o promovează Rusia.

Radio Chișinău: În acest context, aș vrea să vă întreb: Belarus poate deveni o poartă spre Est pentru produsele moldovenești?

Președintele Nicolae Timofti: Da. Sunt convins că este posibil, cu respectarea anumitor reguli care cerute de o parte și de altă parte. Mă refer la Uniunea Europeană și la țările membre ale Uniunii Eurasiatice. Și acum ne vom concentra pe înlăturarea tuturor obstacolelor care se pot apărea în relațiile bilaterale dintre statele din cele două uniuni.

Radio Chișinău: Rusia a introdus o serie de interdicții economice la adresa produselor moldovenești. Cum vedeți viitorul relațiilor dintre Chișinău și Moscova? În ce măsură aceste embargouri au caracter economic și în ce măsură au caracter politic?

Președintele Nicolae Timofti:Dacă e să punem pe o balanță cele două aspecte, eu văd mai mult motive politice decât economice. Faptul că, după institurea embargoului de către Rusia la produsele noastre agricole, ele sunt acceptate de alte state, asta ne vorbește că nu este vorba de motive economice, așa cum afirmă Rusia, ci politice. Despre aceasta deja a vorbit deschis și de partea rusă.

Radio Chișinău: O altă problemă care se suprapune pe interdicțiile rusești ține de conflictul transnistrean. Recent, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, l-a asigurat pe liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, că Moscova nu se va retrage niciodată din Transnistria și că își va proteja cetățenii din regiunea transnistreană în cazul unui conflict armat. Cum calificați aceste declarații ale lui Dmitri Rogozin? Ca pe niște declarații particulare ca ca pe niște declarații pe care și le asumă oficial autoritățile ruse?

Președintele Nicolae Timofti:Mie nu-mi place să comentez ce spun alții. Eu urmăresc ce declară ei, dar întotdeauna îmi expun propria opinie și punctul meu de vedere. În acest caz eu aș spune că niciodată nu trebuie să spui ”nu” și niciodată nu trebuie să spui ”da”, până când nu vei verifica și vei cunoaște situația și posibilitățile actuale și viitoare.  Noi cunoaștem multe situații când s-au păstrat anumite condiții o perioadă oarecare, apoi s-au schimbat.

De aceea, sunt convins că noi, având de partea noastră legile Republicii Moldova și având hotărâri ale organismelor internaționale care au obligat Rusia să-și retragă de pe teritoriul nostru forțele militare, vom reuși. Noi niciodată nu am recunoscut prezența acestor forțe ca fiind una legală. Ele se află la noi pe teritoriul nostru contrar voinței poporului și voinței țării noastre. Cunt sigur, cum v-am spus, că va veni timpul când ele vor pleca benevol. Dar vreau să subliniez un lucru foarte important: toate aceste probleme se vor rezolva numai pe cale pașnică. Asta este poziția Republicii Moldova. Niciodată nu ne-am dorit situații de conflict care să ducă la pierderi de vieți omenești. Faptul e că ne-au impus din afară această situație, să ne apărăm cu arma în mână. Accentuez: să ne apărăm, dar nu să atacăm.

Noi vom face tot posibilul, pe cale pașnică, ca însăși Rusia să înțeleagă că aflarea pe teritoriul unui stat străin a propriei armate, contrar voinței unei țări, nu duce la bine și la păstrarea păcii.

Radio Chișinău: Dar, ținând cont de situația actuală, negocierile pe marginea conflictului transnistrean în formatul 5+2, - din care face parte OSCE, Ucraina și Rusia ca mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori, Chișinăul și Tiraspolul ca părți implicate în conflict - își mai au rostul?

Președintele Nicolae Timofti:  La prima vedere s-ar părea că nu-și au rostul dar eu sunt convins că ele trebuie să continue, fiindcă la ele participă nu numai Republica Moldova, dar și alți actori politici importanți ca Statele Unite ale Americii, UNE, OSCE, Ucraina, și Rusia. De aceea este necesar ca discuțiile să aibă loc. Așa cum am spus și anterior, pe această cale s-ar putea ajunge la o soluție favorabilă Republicii Moldova.

Radio Chișinău: În contextul ultimelor evenimente din Ucraina, - mă refer la anexarea Crimeii, la conflictul militar din Donbas, - cum se proiiectează prezența militară rusă în Republica Moldova? Contribuie ea la amplificarea riscurilor la adresa securității naționale a Republicii Moldova?

Președintele Nicolae Timofti:  Desigur că da. Prezența unei armate străine pe teritoriul Republicii Moldova și, mai cu seamă în prioada acestui conflict din Ucraina, desigur amplifică pericolul ca aceste trupe să fie folosite, în anumite situații, în escaladarea tensiunilor. Reieșind din declarațiile făcute de partea rusă până acum, cred, totuși, că aceste trupe nu vor fi folosite și că ele nu prezintă un pericol pentru Ucraina.

Partea ucraineană întreprinde, totuși, măsuri pentru a preveni mișcarea acestor  militari pe teritoriul său.

Eu sper că acest conflict va fi rezolvat pe cale pașnică. Au fost deja încercări de a se ajunge la o rezolvare pe cale pașnică. Am în vedere acordurile care au fost semnate la Minsk. Sigur că aceste mijloace de rezolvare a conflictului vor fi exploatate și în continuare.

Situația este foarte simplă: Rusia să se dezică de aceste ambiții expansioniste și problema va fi rezolvată. Lucrurile depind nu de Ucraina, ci de Rusia, pentru că ea a intrat cu forțe militare pe teritoriul unui stat străin. Republica Moldova recunoaște integritatea Ucrainei, recunoaștem pe deplin independența acestui stat vecin cu care suntem în relații foarte apropiate și bune, și depunem eforturi să păstrăm liniștea și pacea în interesul popoarelor noastre.

Radio Chișinău: Criza din Ucraina a developat o problemă comună pentru mai multe state din regiune - propaganda rusă. Ucraina s-a văzut nevoită să interzică retransmiterea pe teritoriul ei a mai multor posturi ruse de televiziune. Din acest punct de vedere cum își asigură Republica Moldova securitatea informațională și cum își protejează spațiul mediatic de ingerințele din exterior? Știm că zilele trecute a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate care tocmai a abordat această problemă - securitatea informațională...

Președintele Nicolae Timofti:  Faptul că pe teritoriul Ucrainei, ca și al Republicii Moldova de altfel, li s-a permis să activeze atâtor posturi de televiziune și radio, demonstrează că niciodată nu au fost încălcate drepturile vorbitorilor de limbă rusă, sub acest aspect. Acum, acest drept care a fost respectat de către Ucraina și este respectat de către Republica Moldova, veddem că este folosit de către Rusia în alte scopuri: se promovează politici antistale, se lucrează împotriva cursului ales de aceste state. Cred că măsurile pe care le-a întreprins Ucraina au fost necesare în situația de acolo. Noi le respectăm fiindcă este o hotârere a acestui popor, a acestui stat. În ceea ce ne privește, nu am adoptat măsuri atât de drastice, dar recent Consiliul Coordonator al Audiovizualului, a sancționat unele posturi de televiziune de televiziune de la noi care au manifestat aceeași agresiune mediatică împotriva cursului proeuropean, și aș spune eu, au dezinfromat populația în Republica Moldova. Consider că măsurile adoptate de către CCA sunt corecte și necesare la momentul actual.

Radio Chișinău: Aceste tendinte separatiste din unele regiuni din Ucraina, înregistrate în ultimele luni, ar putea fi importate și în Republica Moldova? Există acest risc?  Pentru că, fâcând abstracție de regiunea nistreană, am văzut că și în sudul Republicii Moldova au avut loc referendumuri declarate ilegale, avem partide care promovează federalizarea, am avut persoane condamnate pentru pregătirea unor acțiuni subversive la adresa statului Republica Moldova. Deci, cât de mare este pericolul ca flagelul separatismului să ia amploare și în Republica Moldova și ce se face pentr a-l contracara?

Președintele Nicolae Timofti:În întrebarea dumneavoastră se conțin niște afirmații corecte, referitor la faptul că au fost constatate acțiuni care sunt îndreptate spre destabilizare. Aceste cazuri există în Repblica Moldova. O spun cu regret.

Aș deschide parantezele și aș spune că noi am trecut printr-o situație similară cu cea din regiunile Lugansk, Donețk, la începutul anilor 90 și știți cu ce s-a terminat. Este de remarcat faptul că metodele care au fost folosite în Transnistria, acum sunt folosite în Ucraina.  Putem afirma că, în urmă cu peste 20 de ani, în Republica Moldova a fost creat un poligon pe care Rusia și-a experimentat un plan de viitor,  astăzi aplicat în Ucraina.

În Republica Moldova se observă o tendință de dezbinare a statului, nu în zadar au fost desfășurate referendumuri ilegale, au fost reținute mai mult persoane care au acționat ilegal etc. Să știți însă că instituțiile de securitate ale statului funcționează. Se lucrează, dar există lucruri despre care nu trebuie de vorbit, ci de acționat.  Cred că organele abilitate își fac datoria și acționează atunci când este necesar.

Radio Chișinău: O altă problemă scoasă în evidență în contextul situației regionale ține de securitatea energetică. Vedem că statele europene, dar și Ucraina se arată încrijorate că Rusia ar putea sista la iarnă livrările de gaz. Ucraina oricum nu mai primește gaz de câteva luni. Cât de mult este expusă Republica Moldova acestui risc, riscului să rămână la iarnă fără gaz?

Președintele Nicolae Timofti:  Cunoaștem toți că depindem de această sursă unică pentru Republica Moldova. De aceea, căutăm și alte surse ca să nu nimerim în situații dificile legate de asigurarea țării cu gaze naturale, cu resurse energetice. Au fost intreprinse deja măsuri concrete. Mă refer în primul rând la realizarea acelui plan de construcție a gazoductului alternativ din România. Porțiunea Iași – Ungheni a fost cdeja onstruită. Acum se vorbește mai mult despre necesitatea de a continua construcția acestui gazoduct ca să ajungă până la Chișinău, apoi să fie ramificat prin sistemul respectiv prin toată țara.

Este nevoie însă de timp, de bani, dar avem susținere în acest sens cum am avut și până acuma și din partea României, și din partea țărilor Uniunii Europene și a Uniunii Europene ca structură separată. 

Sunt sigur că noi voi iești din greutățile acestea. N-o să fie ușor, ne dăm bine seama, dar lucrăm  și în altă direcție: în lipsă de gaze să folosim mai multă păcură. De acum există și hotărâri de guvern în acets sens. Noi am vorbit și cu Domnul Lucașenko în această privință. Sigur, nu e deloc ușor să asiguri stocurile necesare în aceste condiții urgente, dar sperăm să găsim susținere și din partea României, și din partea statului Belarus, și din alte surse. Noi am vorbit și  cu Azerbadjanu în acest sens. O să căutăm posibilități să rezolvăm problemele, dacă acestea vor apărea.

Cred, totuși, că Rusia nu va stopa livrările de gaz, fiindcă, recent, vicepremierul Andrian Candu a semnat cu partea rusă prelungirea acordului de asigurare cu gaze. Așa că, conducerea statului ține situația sub control, întreprinde măsurile necesare și face tot posibilul ca cetățenii noștri să nu aibă de suferit.

Radio Chișinău: România ar putea deveni o sursă alternativă de asigurare cu resurse energetice pentru Republica Moldova în situația care s-a creat acum?

Președintele Nicolae Timofti:  Desigur. Noi lucrăm în această direcție și e vorba nu numai de conducta de gaz. Căutăm și surse de energie electrică suplimentare. Vă spun așa: ar fi necesar ca noi să avem o sursă sigură din partea României. Existăposibilități, dar, iarăși, e vorba de timp și de fonduri. Noi o să le căutăm, întrucât, vedeți, viața ne obligă să fim mai descurcăreți și mai prevăzători nu numai pentru moment, dar și pe viitor. Eu sunt sigur că noi vom reuși să diversificăm sursele pentru energia termică, energia electrică ș.a ca să fim siguri că nu vom fi în situații dificile.

Radio Chișinău: Toate aceste probleme la care v-ați referit s-au acutizat în special după parafare, semnare și, ulterior, ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Nu este doar cazul Republicii Moldova, dar și al Ucrainei. Din acest punct de vedere, cât de importante sunt pentru păstrarea cursului european alegerile parlamentare din 30 noiembrie?

Președintele Nicolae Timofti:  Sunt foarte imporatante. Eu aș spune că sunt vitale pentru țara noastră și pentru viitorul nostru. Asta trebuie să o înțeleagă fiecare cetățean simplu. În funcție de continuarea cursului nostru proeuropean, depinde viitorul copiilor noștri și viitorul țării noastre. Cursul european este unul vital pentru noi.

Noi ne-am convins, în aceste situații dificile în care am fost puși de către Rusia, că primii care ne-au ajutat au fost țările Uniunii Europene și vecinii noștri, țara cea mai apropiată de noi în sens geografic și istoric, și cultural -  România. România a sărit prima în ajutor și, în aceste timpuri complicate și pentru România, nu este atât de ușor să cauți surse ca să poți să ajuți și un stat cum este Republica Moldova. Dar, iată, ea le-a găsit, fiindcă conștientizează că frații trebuie ajutați la nevoie. Și eu mă bucur de această atitudine frățească, prietenească care ne dovedește că Uniunea Europeană este o comunitate de state unde se vrea binele, unde sunt posibilități ca noi să ne dezvoltăm ca stat independent și să avem un viitor mai prosper, un viitor pentru noi și pentru copii noștri.

Așa că, am speranța că oamenii vor vota partidele proeuropene . Eu am mai vorbit la această temă și cu alte ocazii și vă spun că noi trebuie să demonstrăm acum că suntem consecvenți în alegerea noastră. Prin votul din 30 noiembrie, noi vom demonstra că într-adevăr, sincer, ne dorim parcursul european.

În anii 90 noi am fost în aceeași situație cu Țările Baltice. Aceste țări astăzi sunt cu mult înaintea noastră fiindcă alegătorii au fost consecvenți în alegerea lor. Ei au ales la guvernare numai partidele proeuropene și de aceea astăzi au și salariu mai mare, au și pensii mai mari, au și condiții de securitate care nu le pun în pericol independența. Ei știu bine ce au de făcut și cum să facă și fac acest lucru în condiții libere și democratice. De aceea eu am chemat și chem și acum alegătorii să se gândească foarte mult când intră în cabina de votare. Ei de pe-acum trebuie să fie pregătiți să voteze numai partidele proeuropene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău