EXCLUSIV | Ion Sterian, directorul Transgaz România: „Prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Rep. Moldova, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze pentru consumatorii casnici și cei industriali”

  • 18 Septembrie 2023 14:16
EXCLUSIV | Ion Sterian, directorul Transgaz România: „Prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Rep. Moldova, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze pentru consumatorii casnici și cei industriali”

Începând de mâine, 19 septembrie, 2023, Transgaz România, prin subsidiara sa din Rep. Moldova, Vestmoldtransgaz, începe să opereze Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea sa transnistreană. Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Rep. Moldova cât și pentru România a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz, Ion Sterian. Acesta susține că în următorii cinci ani vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale ale Rep. Moldova și conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

Compania Transgaz din România preia din data de 19 septembrie curent operarea rețelelor de transport al gazelor naturale din Rep. Moldova, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, deținută împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este primul pas important în procesul de integrare europeană, a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz România, Ion Sterian.

”Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Rep. Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Rep. Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Rep. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

În acest context directorul Transgaz România a ținut să îi asigure pe toți cetățeniii Rep. Moldova că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară.

”Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Rep. Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian

Amintim că Transgaz România, de asemenea prin Vestmoltransgaz, operează gazoductul Iași - Ungheni-Chișinău, devenit, cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al Rep. Moldova, în contextul războiului de agresiune nejustificat al Rusiei în Ucraina.

Preluarea operațiunilor de transport gaze în Republica Moldova este un pas important în securizarea energetică a statului și eliminarea unuia dintre cele mai mari impedimente în implementarea directivei europene în domeniul gazelor și reducerea considerabilă a dependenței de un singur furnizor, potrivit experților economici de la Chișinău.

Interviul integral realizat de Ina Guțu cu directorul Transgaz România îl puteți asculta marți, în programul matinal de la Radio Chișinău, cu începere de la 08:30 și va putea fi urmărit în format text și audio pe siteul Radio Chișinău pe parcursul zilei de mâine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău