Examinarea proiectului privind introducerea Limbii Române în Constituție nu a fost supusă votului în Parlament

  • 11 Octombrie 2018 11:47
Examinarea proiectului privind introducerea Limbii Române în Constituție nu a fost supusă votului în Parlament

Inițiativa deputaților PL și PLDM de a include pe agenda Parlamentului de săptămâna aceasta proiectul privind redenumirea limbii în Constituție nu a fost supusă votului.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a invocat faptul că două comisii parlamentare, inclusiv cea de profil – Comisia juridică, nu au examinat proiectul. El a anunțat că subiectul ar putea fi dezbătut în comisii săptămâna viitoare.

Amintim că la 31 octombrie anul trecut, Curtea Constituțională a avizat proiectul de modificare a denumirii limbii, din „moldovenească” în română, în Legea supremă. Curtea a statuat că modificarea denumirii limbii în art. 13 este o obligație a Parlamentului, ca urmare a unei hotărâri din decembrie 2013. Atunci Curtea a decis că prevederea din Declarația de Independență, care stabilește statutul limbii române, prevalează asupra textului Constituției din 1994, care face referire la așa-zisa ”limbă moldovenească”.

PL și PLDM condiționează de votarea schimbării denumirii limbii în Legea Supremă sprijinul pentru un alt proiect de modificare a Constituției, elaborat de coaliția majoritară. Este vorba despre includerea unor prevederi care să stabilească faptul că integrarea europeană este obiectivul strategic de dezvoltare a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău