EVZ: Rusia se pregătește legislativ să „atace” Ucraina și R.Moldova pentru Transnistria (Revista presei)

  • 06 Iulie 2017 11:27
EVZ: Rusia se pregătește legislativ să „atace” Ucraina și R.Moldova pentru Transnistria (Revista presei)

Revista presei din 6 iulie 2017

Ziarul de Gardă relevă cine sunt proprietarii zonelor de agrement din sânul naturii. Reporterii ZdG au aflat cum proprietarii acestor zone și-au construit afaceri prospere pe terenuri arendate sau cumpărate de la stat la prețuri foarte mici, cine se face responsabil de aceste lucruri și de ce autoritățile închid ochii la asta.

Ziarul Național reține scrisoarea liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, către procurorul general, Eduard Harunjen, prin care îi solicită să verifice sursele de finanțare a reparației vilei prezidențiale de la Condrița și a clădirii Președinției. Potrivit lui Mihai Ghimpu, „există dovezi că președintele R. Moldova, Igor Dodon, a acceptat mijloace financiare de la persoane fizice și juridice din R. Moldova sau din afara statului nostru”, ceea ce „creează premise de coruptibilitate și subordonare a șefului statului unor interese economice private”. Anterior, Dodon a anunțat că la aceste lucrări de reparație nu va fi utilizat „niciun ban public”, iar purtătorul său de cuvânt a afirmat că Președinția va fi renovată până la sfârșitul acestui an, însă „nu din bani de la bugetul de stat”, scrie Ziarul Național. Liderul Partidului Antimafie, Sergiu Mocanu, a presupus că banii pentru reparația Președinției pot veni și din Coreea de Nord, stat aflat pe lista țărilor teroriste.

El mai atenționează, că participarea unei delegații oficiale din Coreea de Nord la evenimentul socialiștilor de la sfârșitul săptămânii trecute și primirea acesteia la Reședința de stat de către președintele Igor Dodon ar putea determina SUA să aplice sancțiuni R. Moldova, pentru că statul Coreea de Nord se află pe lista țărilor teroriste, scrie Ziarul Național. Sergiu Mocanu, care a făcut referire la declarațiile unui senator american și spus că acest lucru se înscrie în planul serviciilor secrete de la Moscova ca R. Moldova să fie implicată „în jocurile lor geopolitice” și să-i fie, astfel, întrerupt „cursul spre civilizație”.

Rusia se pregătește legislativ să „atace” Ucraina și Republica Moldova pentru Transnistria, titrează Evenimentul Zilei, care se referă la un proiect al Dumei de Stat de la Moscova privind situația din regiunea separatistă Transnistria. Moscova arată încă o dată că nu are rolul de mediator în „dosarul transnistrean”, ci este de facto țara care protejează regimul separatist de la Tiraspol, scrie EVZ. În proiect se spune că situația de criză din regiune ar fi cauzată de autoritățile din Republica Moldova și Ucraina.

Adevărul atrage atenția că Adunarea Populară a Găgăuziei a semnat un acord de cooperare „interparlamentar” cu așa-numitul Sovietul Suprem de la Tiraspol, care nu este recunoscut. Cu toate acestea, autoritățile din regiunea găgăuză nu s-au arătat jenate să semneze acte „legislative” cu regiunea necontrolată de Chișinău, comentează publicația.

Decizia președintelui Adunării Populare a Găgăuziei de a semna un acord de cooperare „interparlamentar” cu Sovietul Suprem de la Tiraspol este o sfidare a suveranității Republicii Moldova, a atenționat liderul PAS, Maia Sandu, citată de Adevărul.

Arestăm mercenari de pe frontul ucrainean, dar îl ținem pe Șevciuk la piept, scrie Alexandru Vakulovski în editorialul său de pe Deschide.md. „Ți se face rău când vezi până unde poate merge absurdul în R. Moldova: Dodon-socialistul înconjurat de popi, iar separatiștii se ascund la Chișinău. Lucrurile sunt de fapt legate: cum un socialist sau un comunist nu poate fi creștin ordodox, prin definiție, la fel și un separatist ca Șevciuk nu poate fi „disident” și ar trebui arestat cum calcă în Moldova, scrie autorul. El deplânge faptul că moldovenii sunt umiliți nu doar de propriii politicieni corupți și impotenți, dar și de cei care au scuipat pe Moldova de la Tiraspol, ca Șevciuk și Ștanski… Asta însemnă o bătaie de joc față de toți combatanții care au luptat și au murit în Războiul de pe Nistru, față de toți profesorii și elevii din școlile românești înconjurate cu sârmă ghimpată în regiunea transnistreană, în fine, față de toți cetățenii Moldovei, chiar și față de cei care au votat Dodonul”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău