EVZ: Andrian Candu limpezește apele privind intențiile de viitor (Revista presei)

  • 18 Iunie 2017 13:59
EVZ: Andrian Candu limpezește apele privind intențiile de viitor (Revista presei)

Revista presei din 18 iunie 2017

Anunțul făcut de Andrian Candu limpezește apele privind intențiile de viitor, titrează Evenimentul Zilei. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a reiterat faptul că proiectul schimbării actualului sistem de vot va fi votat și că doar se va ține cont de recomandările tehnice ale Comisiei de la Veneția pe acest proiect de lege. Acest lucru ar trebui să se producă până la finalul acestei sesiuni legislative.

Liderii partidelor de opoziție SALUTĂ poziția Comisiei de la Veneția, dar critică autoritățile care fac trimitere la „principiul suveranității”, scrie Ziarul Național. Liderii celor mai importante partide de opoziție spun că era evident faptul că experții Comisiei de la Veneția vor aprecia critic proiectele de lege privind schimbarea sistemului electoral. La fel de evident era și faptul că actuala guvernare va lua în calcul doar recomandările tehnico-juridice și va face trimitere la dreptul suveran al R. Moldova de a modifica sistemul electoral. „Comisia a apreciat critic proiectul de modificare a sistemului electoral în R. Moldova. Asta înseamnă că proiectul promovat de PD și PSRM nu respectă standardele și principiile minime necesare schimbării sistemului electoral”, a declarat liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă. Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, punctează că în cazul în care autoritățile nu vor lua în calcul recomandările Comisiei de La Veneția, atunci acesta va fi un semnal „că Moldova se îndreaptă în ritm alert spre dictatură”.

Dorin Chirtoacă – 10 ani în fruntea capitalei. Portalul Tribuna amintește că pe 17 iunie 2007 Dorin Chirtoacă a fost ales Primar general al municipiului Chișinău. „Dorin Chirtoacă își începea activitatea ca Primar acum 10 ani în condiții destul de dificile – țara era condusă de comuniști, iar majoritatea partidelor de opoziție erau compromise… Cei 10 ani de mandat ai lui Dorin Chirtoacă în fruntea capitalei nici pe departe nu pot fi considerați ușori. Din contra, toate mandatele sale pot fi considerate extrem de dificile. Lupta politică continuă, care s-a dus la nivel republican, nu avea cum să nu afecteze și capitala, soluționarea multor probleme fiind blocată strict pe criterii politice. Elaborarea cadrului legislativ și normativ, necesar pentru dezvoltarea capitalei, a fost tergiversată ani de-a rândul, astfel Primarul și echipa sa fiind lipsiți de pârghiile necesare pentru a interveni prompt și a soluționa multe din problemele grave ale capitalei, ale locuitorilor municipiului”, scrie Tribuna. Autorul apreciază cu nota 7 activitatea  lui Dorin Chirtoacă în fruntea capitalei în acești 10 ani ai. „Acum, întrebarea este: Va reuși Primarul să scape cu fața curată din problemele pe care le are cu justiția și să-și ducă mandatul la bun sfârșit sau nu”?

Criza valutară a atins apogeul. Tiraspolul a devalorizat rubla locală cu circa 33% - titrează Mold-street.com. Confruntate cu un deficit acut de valută, autoritățile separatiste de la Tiraspol au decis să devalorizeze peste noapte așa-zisa rublă transnistreană cu circa 33%. Vladislav Tidva, șeful așa-zisei bănci republicane nistrene a argumentat decizia prin faptul că anterior au fost emise (tipărite) circa un miliard de așa-zise ruble transnistrene, dar și prin diminuarea abruptă a intrărilor de valută ca urmare a deciziei de la finele lunii martie 2017, a autorităților de la Chișinău de a sista achizițiile de energie electrică de la  Centrala de la Cuciurgan. Regiunea se confruntă cu o criză valutară și eceonomică de aproape doi ani, amintește Mold-street.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău