EVZ: Andrian Candu limpezește apele privind intențiile de viitor (Revista presei)

  • 18 Iunie 2017 13:59
EVZ: Andrian Candu limpezește apele privind intențiile de viitor (Revista presei)

Revista presei din 18 iunie 2017

Anunțul făcut de Andrian Candu limpezește apele privind intențiile de viitor, titrează Evenimentul Zilei. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a reiterat faptul că proiectul schimbării actualului sistem de vot va fi votat și că doar se va ține cont de recomandările tehnice ale Comisiei de la Veneția pe acest proiect de lege. Acest lucru ar trebui să se producă până la finalul acestei sesiuni legislative.

Liderii partidelor de opoziție SALUTĂ poziția Comisiei de la Veneția, dar critică autoritățile care fac trimitere la „principiul suveranității”, scrie Ziarul Național. Liderii celor mai importante partide de opoziție spun că era evident faptul că experții Comisiei de la Veneția vor aprecia critic proiectele de lege privind schimbarea sistemului electoral. La fel de evident era și faptul că actuala guvernare va lua în calcul doar recomandările tehnico-juridice și va face trimitere la dreptul suveran al R. Moldova de a modifica sistemul electoral. „Comisia a apreciat critic proiectul de modificare a sistemului electoral în R. Moldova. Asta înseamnă că proiectul promovat de PD și PSRM nu respectă standardele și principiile minime necesare schimbării sistemului electoral”, a declarat liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă. Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, punctează că în cazul în care autoritățile nu vor lua în calcul recomandările Comisiei de La Veneția, atunci acesta va fi un semnal „că Moldova se îndreaptă în ritm alert spre dictatură”.

Dorin Chirtoacă – 10 ani în fruntea capitalei. Portalul Tribuna amintește că pe 17 iunie 2007 Dorin Chirtoacă a fost ales Primar general al municipiului Chişinău. „Dorin Chirtoacă îşi începea activitatea ca Primar acum 10 ani în condiţii destul de dificile – ţara era condusă de comunişti, iar majoritatea partidelor de opoziţie erau compromise… Cei 10 ani de mandat ai lui Dorin Chirtoacă în fruntea capitalei nici pe departe nu pot fi consideraţi uşori. Din contra, toate mandatele sale pot fi considerate extrem de dificile. Lupta politică continuă, care s-a dus la nivel republican, nu avea cum să nu afecteze şi capitala, soluţionarea multor probleme fiind blocată strict pe criterii politice. Elaborarea cadrului legislativ şi normativ, necesar pentru dezvoltarea capitalei, a fost tergiversată ani de-a rândul, astfel Primarul şi echipa sa fiind lipsiţi de pârghiile necesare pentru a interveni prompt şi a soluţiona multe din problemele grave ale capitalei, ale locuitorilor municipiului”, scrie Tribuna. Autorul apreciază cu nota 7 activitatea  lui Dorin Chirtoacă în fruntea capitalei în acești 10 ani ai. „Acum, întrebarea este: Va reuşi Primarul să scape cu faţa curată din problemele pe care le are cu justiţia şi să-şi ducă mandatul la bun sfârşit sau nu”?

Criza valutară a atins apogeul. Tiraspolul a devalorizat rubla locală cu circa 33% - titrează Mold-street.com. Confruntate cu un deficit acut de valută, autorităţile separatiste de la Tiraspol au decis să devalorizeze peste noapte aşa-zisa rublă transnistreană cu circa 33%. Vladislav Tidva, şeful aşa-zisei bănci republicane nistrene a argumentat decizia prin faptul că anterior au fost emise (tipărite) circa un miliard de aşa-zise ruble transnistrene, dar şi prin diminuarea abruptă a intrărilor de valută ca urmare a deciziei de la finele lunii martie 2017, a autorităţilor de la Chişinău de a sista achiziţiile de energie electrică de la  Centrala de la Cuciurgan. Regiunea se confruntă cu o criză valutară şi eceonomică de aproape doi ani, amintește Mold-street.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
20 °C
Cer fragmentat
Umiditate:45 %
Vint:2,6 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău