EVO Beta va oferi acces la primele module disponibile în aplicația integrată a serviciilor publice în regim de testare
-
21 Martie 17:22
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Agenția de Guvernare Electronică pornesc înregistrările pentru testarea versiunii Beta a aplicației EVO.
EVO Beta va oferi acces la primele module disponibile în aplicația integrată a serviciilor publice în regim de testare, invitând pe toți cei interesați să contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea acesteia, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Cetățenii interesați să testeze aplicația sunt invitați să se înregistreze în lista de testare pe evo.gov.md, completând câmpurile cu:
- Nume / Prenume
- Email (este important să fie indicat un email la care este conectat utilizatorul pe magazinele App Store sau Google Play)
- Sistem de operare al telefonului (Android sau iOS)
- Dispunerea de semnătură electronică. Persoanele care dețin semnătura electronică vor avea prioritate la testare. Cei care au semnătură pe stick USB, sunt încurajați să își seteze opțiunea de autentificare în 2 Pași, conform instrucțiunilor de aici.
Odată cu înregistrarea pe site, va fi trimis un un email automatizat de confirmare. Accesul la versiunea de test urmează să fie oferit treptat și pe parcursul următoarelor săptămâni.
Module Disponibile în EVO Beta:
- Acte Digitale și Portofel de Identitate Digital: Accesul la acte digitale (buletin, permis de conducere, certificat de înmatriculare) într-un mod sigur și simplu. Actele vor putea fi accesate direct din aplicație, prin intermediul Portofelului de Identitate Digital. Acestea vor putea fi prezentate și verificate direct din aplicație, în regim virtual în relație cu agenții din mediul public și privat având aceeași putere juridică ca și actele fizice.
- Plăți pentru servicii publice: Aplicația este integrată cu serviciul MPay și permite plata directă a serviciilor disponibile în MPay cu ajutorul cardului, Google sau Apple Pay, dar și funcționalități precum anexarea cardurilor pentru utilizare ulterioară, vizualizarea istoricului de plăți, dar și gestionarea conturilor de recepționare a plăților de stat (salariale sau de indemnizații).
- Datele Tale: Informațiile disponibile pentru persoane fizice și juridice în MCabinet, precum și acțiunile conexe, vor putea fi accesate direct din aplicație. De la situația fiscală, contribuțiile sociale, și până la contravenții sau traversări de frontieră – toate informațiile vor fi mereu la îndemână.
- Feedback și Contribuție: Un canal deschis pentru feedbackul utilizatorilor, esențial pentru evoluția continuă a EVO.
- Alte funcționalități adăugate pe măsură ce sunt gata pentru a fi testate în public.
Testarea în Beta este următorul pas în procesul de dezvoltare al aplicației și are drept scop eliminarea erorilor și problemelor neprevăzute care ar putea impacta experiența de utilizare. Întreaga echipă de dezvoltare EVO mizează pe susținerea comunității și raportarea problemelor întâmpinate în perioada de testare.
Prin aplicația integrată a serviciilor publice – EVO, Moldova face un pas important către o societate digitală, unde accesul la serviciile publice este simplificat, securizat și adaptat nevoilor cetățeanului modern.
În EVO va fi disponibil Portofelul de Identitate Digitală – un loc sigur pentru datele tale personale. Portofelul și Actele digitale din EVO urmează principiile de dezvoltare EUDI (European Digital Identity Wallet). Moldova este una dintre puținele țări din afara Uniunii Europene care deja a implementat principiile EUDI. Disponibilitatea actelor digitale este rezultatul colaborării dintre Agenția de Guvernare Electronică și Agenția Servicii Publice și reprezintă primul dintre multe alte servicii ce urmează a fi integrate și livrate.
EVO este proiectul Guvernului R. Moldova destinat să faciliteze interacțiunea digitală dintre cetățeni și serviciile publice. Aplicația este dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică, sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Implementarea aplicației EVO se realizează cu susținerea partenerilor de dezvoltare: Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat USAID, Suedia și Marea Britanie; precum și cu susținerea UNDP și Banca Mondială.