Evghenii Verbanov, un tată din stânga Nistrului, a creat o organizație prin care face auzite vocile persoanelor cu dizabilitate severă și ale îngrijitorilor lor

  • 24 Decembrie 2019 11:00
Evghenii Verbanov, un tată din stânga Nistrului, a creat o organizație prin care face auzite vocile persoanelor cu dizabilitate severă și ale îngrijitorilor lor

Evghenii Verbanov, locuitor al satului Parcani, este tatăl unui copil cu dizabilitate severă. Mulți ani la rând, el a încercat să facă auzită vocea fiicei sale și a familiei sale. Vroia ca oamenii să vadă persoanele cu dizabilități așa cum sunt ele, egale în drepturi, care merită oportunități pentru autorealizare, iar pe îngrijitorii lor - ca pe oameni care merită recunoașterea muncii neremunerate pe care o fac, zi și noapte, potrivit unui comunicat transmis de PNUD Moldova.

Puțini dintre părinții ai căror copii au o dizabilitate severă își revendică drepturile. De cele mai multe ori ei doar strigă despre nevoile sale. Le-am zis că doar printr-un mesaj comun putem promova drepturile copiilor noștri”.

Evghenii înțelegea că e nevoie de implicare colectivă, însă nu știa de unde să înceapă. Auzind despre instruirile organizate de ONU în domeniul drepturilor omului, Evghenii a mers la una din ele, iar ulterior a devenit membru activ al Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară) din care fac parte mai multe asociații de pe ambele maluri ale Nistrului, care promovează drepturile omului. Platforma a fost creată cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite și al Suediei.

 

Am aflat ce înseamnă un ONG și cum pot să îl înregistrez. Am reușit să adun actele necesare creării organizației. Am învățat să scriu proiecte spre finanțare. Iar faptul că sunt membru al Platformei m-a ajutat să organizez evenimente pentru persoanele cu dizabilități din s. Parcani”, spune Evghenii.

 

Așa s-a născut organizația „De le egal la egal”, iar Evghenii Verbanov a devenit portavocea părinților copiilor cu dizabilitate severă din s. Parcani și din regiunea transnistreană:

Până de curând nu mă consideram un promotor al drepturilor omului în regiune. Știam doar că trebuie să revendic dreptul fiicei mele la o viață fără durere. Creând organizația, oamenii au început să mă asculte. Astfel a devenit mai ușor să promovez drepturile persoanelor cu dizabilități severe și să îi fac auziți”.

 

Cartea de vizită a „De le egal la egal” este proiectul său de angajare a persoanelor din grupuri vulnerabile, în special foști deținuți sau persoane aflate în conflict cu legea, la întreprinderea socială gestionată de organizație. Astăzi, la întreprinderea socială din s. Parcani lucrează opt oameni din grupuri vulnerabile. Aceștia prestează lucrări agricole și sunt remunerați pentru munca efectuată.

 

Unii dintre beneficiarii întreprinderii sociale sunt soții Vasilii și Lidia Anisimov, pe care i-am găsit lucrând în grădină. Femeia grebla frunzele uscate, iar bărbatul tăia lemnele și săpa grădina.

 

Soții au împreună patru copii, care acum se află în plasament temporar într-o instituție rezidențială din regiunea transnistreană. Vasilii și Lidia au fost privați de drepturile părintești pe motiv că abuzau de alcool și nu asigurau un trai decent copiilor săi. Casa în care locuiau se dărâma, iar surse de existență familia nu avea.

 

De ceva timp însă, situația în familia Anisimov s-a schimbat în bine. Vasilii și Lidia s-au angajat la întreprinderea socială din s. Parcani, regiunea transnistreană. Nu mai consumă alcool, iar cu banii din salariu își reconstruiesc locuința. Astfel, în curând își vor putea lua copiii acasă.

 

Cea mai mare dorință a mea este să am copiii lângă mine. Împreună cu soția muncim la întreprinderea socială pentru a putea câștiga suficienți bani încât să ne reconstruim locuința și să ne luăm copiii acasă. În cele câteva luni de când lucrez aici, mi-am dat seama că munca mea este foarte apreciată de locuitorii satului Parcani, îndeosebi de familiile care au copii cu dizabilitate severă. Pentru ei, intervenția noastră este un colac de salvare”, spune Vasilii Anisimov.

 

Familiile care au în îngrijire persoane cu dizabilități severe beneficiază de consiliere și sprijin din partea organizației „De la egal la egal”, inclusiv prin intermediul angajaților întreprinderii sociale, care efectuează gratuit munci în gospodărie.

 

Este și cazul Tatianei Obrucicova. De 14 ani, Tatiana crește singură un copil cu dizabilitate severă. Nu are un loc de muncă și nici bani să își permită un ajutor specializat la lucrările din gospodărie:

 

Ajutorul pe care îl primesc din partea întreprinderii sociale mă scutește de niște cheltuieli pe care nu le-as fi putut suporta din cauza lipsei de bani. Din cauza stării de sănătate a fiului meu, nu pot avea un loc de muncă permanent, prin urmare nu am un salariu cu care aș putea achita anumite servicii. Datorită lui Evghenii și organizației pe care a creat-o, am aflat că fiul meu are niște drepturi, pe care eu nu am încercat niciodată să le revendic. Prin intermediul organizației 'De la egal la egal' ne facem auziți”.

 

”De la egal la egal” este una din cele peste 30 de organizații  de pe ambele maluri ale Nistrului care au aflat mai multe despre drepturile omului și servicii pe care oamenii din grupurile vulnerabile din localitate să le poată accesa.  Cu sprijinul ONU și al Ambasadei Suediei în Republica Moldova, aceste activități vor continua, iar organizațiile precum cea a lui Evghenii Verbanov vor deprinde abilități de dezvoltare a acestor servicii astfel incât drepturile persoanelor cu dizabilități să fie promovate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău