Evergrande, aproape de colaps. Piața imobiliară din China însumează datorii de 5 trilioane de dolari - o treime din PIB-ul țării

  • 02 Noiembrie 2021 13:24
Evergrande, aproape de colaps. Piața imobiliară din China însumează datorii de 5 trilioane de dolari - o treime din PIB-ul țării

Gigantul imobiliar chinez Evergrande este tot mai aproape de colaps, iar guvernul de la Beijing pare să nu mai fie dispus să salveze compania. Falimentul Evergrande va avea ample efecte globale, mai ales în condițiile în care economia Chinei se bazează masiv pe sectorul imobiliar, care are o valoare totală estimată la 52 de trilioane (sau 52 de mii de miliarde) de dolari, informează Business Insider. De asemenea, în acest moment, sectorul imobiliar chinez înregistrează, per ansamblu, datorii de 5 trilioane de dolari, adică o treime din PIB-ul Chinei, conform unui raport al agenției de rating Standard & Poor's, transmite DIGI24.ro.

În urmă cu câteva zile, Evergrande a evitat la limită falimentul, după ce reușit să plătească în ultimul moment o dobândă în valoare de 83,5 milioane de dolari la o obligațiune externă (bond), potrivit sursei citate

Problema Evergrande este că a ratat deja mai multe astfel de plăți și înregistrează datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari.

În cazul falimentului gigantului imobiliar, guvernul chinez va trebui să gestioneze trei crize, arată Insider. În ordinea importanței, acestea sunt: menținerea stabilității sociale și protejarea proprietarilor („prioritatea 1”), grija față de creditori („prioritatea 2”) și la final - soarta acționarilor („prioritatea 3”).

„Prioritatea nr 1. pentru guvernul chinez este, fără îndoială, protejarea celor care au cumpărat locuințe. Undeva la mijloc sunt creditorii, care vor încerca să negocieze recuperarea a cât mai mult din banii împrumutați”, a declarat pentru Insider Xin Sun, specialist în economia chineză la King's College of London.

„Ultima grijă o reprezintă soarta acționarilor, care vor fi complet distruși”

Un exemplu în acest sens este situația fondatorului și președintelui Evergrande, Hui Ka Yan, a cărui  avere a scăzut de la peste 23 de miliarde de dolari (estimată la începutul lui 2021) până la 7,3 de miliarde, în prezent: guvernul chinez i-a solicitat lui Hui să plătească din buzunarul propriu o parte din enorma datorie a companiei Evergrande, informează Insider, care citează surse Bloomberg.

Evergrande are în acest moment 1,6 milioane de apartamente nelivrate pentru care proprietarii deja au plătit deja avans. Compania - a doua ca mărime din sectorul imobiliar al Chinei - are în prezent obligațiuni la scadență în 2022 în valoare de peste 7,4 miliarde de dolari.

În plus, conform Standard & Poor's, o treime dintre dezvoltatorii imobiliari din China vor avea probleme cu rambursarea datoriilor în următoarele 12 luni.

Astfel, sectorul imobiliar chinez se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave din cauza scăderii vânzărilor și a accesului restricționat la credite și înregistrează, per ansamblu, datorii totale de aproximativ 5 trilioane de dolari - o treime din întregul PIB al Chinei.

În acest moment, în China există suficiente proprietăți imobiliare goale care pot găzdui peste 90 de milioane de oameni - suficient pentru a muta în ele populațiile unor țări precum Franța, Germania ori Marea Britanie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:4,63 m/s
Thu
22
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
23
Arhivă Radio Chișinău