Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României, transmise online; 1 Decembrie, prima zi de după carantină în Alba Iulia

  • 21 Noiembrie 2020 11:15
Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României, transmise online; 1 Decembrie, prima zi de după carantină în Alba Iulia

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României la Alba Iulia, oraș care în 1 Decembrie ar urma, dacă situația epidemiologică o va permite, să iasă din carantină, vor fi transmise online, ele neavând loc cu public, potrivit informațiilor prezentate, vineri, într-o conferință comună de presă, pe esplanada Sălii Unirii, de autoritățile județene și locale, comunică Agerpres.

"Vom avea evenimente organizate aproape zilnic, vor fi transmise online, astfel încât să respectăm regulile impuse de pandemie", a afirmat președintele Consiliului Județean (CJ) Alba, Ion Dumitrel.

La rândul său, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a subliniat că este "un 1 Decembrie pe care îl trăim altfel pentru prima dată" după 1989, acesta arătându-se însă convins că "sufletele și inimile românilor vor bate de 1 Decembrie, oriunde s-ar afla ei, pentru Alba Iulia".

Edilul a transmis chiar o invitație să vină la Alba Iulia celor care doresc să fie aici de Ziua Națională, dar numai dacă situația epidemiologică o va permite.

"Dacă situația pandemică va permite, îndrăznesc de pe acum să le fac invitația să vină la 1 Decembrie - sigur, vor afla din timp dacă se va putea sau nu (dacă nu va fi prelungită măsura carantinei în Alba Iulia - n.r.)", a declarat Pleșa.

Primarul a menționat că autoritățile pregătesc orașul de sărbătoare. "Va fi un iluminat frumos, va fi pavoazat cu tricolor pe toate arterele principale", a spus acesta.

Și prefectul Nicolae Albu a subliniat că va fi "o sărbătoare altfel", dar că e foarte important să fie marcată Ziua Națională.

"Programul a fost prezentat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Evenimentele importante se vor desfășura online și fără public", a spus prefectul de Alba, care a menționat că sănătatea oamenilor este cea care primează.

Nicolae Albu a menționat că după primele trei zile de carantină, în Alba Iulia se înregistrează o scădere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

"Dacă lucrurile vor merge bine, de 1 Decembrie nu o să mai avem carantină. Asta depinde de incidență, de recomandările care vor fi date de către specialiști", a mai spus prefectul.

Programul Zilei de 1 Decembrie va debuta la Alba Iulia cu o masă rotundă găzduită de Sala Unirii, urmată de un Te-deum la Catedrala Reîntregirii. De la 13,30 va fi lansată, tot la Sala Unirii, "Ruta Unității Naționale 1848-1912-1922", expoziție care este deschisă publicului până la sfârșitul anului. Nu va lipsi din program ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României de la Monumentul Unirii. Va avea loc și un spectacol folcloric, transmis live, intitulat "Cânt și suflet românesc".

Tot la Sala Unirii, de la ora 17, va fi o lansare de carte, "1 Decembrie 1918", de Tudor Roșu, moment urmat la Biblioteca Județeană "Lucian Blaga" de povestea fotografiilor Unirii, realizate de Samoilă Mârza.

Seara se va încheia cu o altă transmisiune live, concertul omagial "Simfonic România 2020", un recital al Orchestrei de Cameră a Județului Alba.

Până de 1 Decembrie vor avea loc zilnic o serie de evenimente culturale, toate transmise online. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău