EVALUARE | Nevoile femeilor afectate de violență în contextul crizei COVID-19

  • 07 August 2020 14:49
EVALUARE | Nevoile femeilor afectate de violență în contextul crizei COVID-19

În perioada stării de urgență, necesitățile femeilor afectate de violență țin de produse de primă necesitate, nevoi financiare, adăpost, asistență medicală și juridică, consiliere psihologică și suport psiho-emoțional. Sunt rezultatele evaluării rapide „Nevoile femeilor afectate de violență în bază de gen și răspunsul sistemic la cazurile de violență în familie în contextul crizei COVID-19”, desfășurate de UN Women Moldova în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada” Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul financiar al Suediei, transmite IPN.

În cadrul unui club de presă online, Daniela Misail-Nichitin, directoare Programe Femei „La Strada”, a menționat că sarcina cea mai importantă ține de generarea unui set de recomandări care ar ajuta categoriile vulnerabile să facă față situațiilor de criză”.

Studiul arată că vârsta medie a femeilor care au cerut ajutor oscilează între 25 și 44 de ani. 80 de procente au studii medii. Majoritatea sunt din orașe și sunt mame cu 1-3 copii. Provocările femeilor în perioada stării de urgenta țin de capacitatea de cumpărare, care s-a redus semnificativ, presiunea generată de închiderea grădinițelor și școlilor, dar și accesul dificil spre servicii și autorități, urmare a restricțiilor impuse.

Specialiștii se confruntă și ei cu diverse provocări în perioada stării de urgență. Printre acestea, riscul și frica de contaminare cu noul coronavirus, insuficiența sau lipsa echipamentului individual de protecție și a dotării tehnice necesare, reorganizarea regimului de muncă și prestarea serviciilor online pentru victimele violenței în familie și măsurile de protecție a victimelor, care nu au fost întotdeauna eficiente.

Oxana Paierele, coordonatoare de programe la Ambasada Suediei în Republica Moldova, a remarcat că Suedia acordă suport programelor care au scopul de a asigura egalitatea de gen și a combate fenomenul violenței domestice. „Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni a demonstrat că această criză a targhetat toate grupurile sociale, a țintit spre persoanele vulnerabile și, poate, în anumite aspecte, a creat o discrepanță mai mare, a acutizat această vulnerabilitate. Studiile nu se fac de dragul unui exercițiu analitic, dar ca sa fie utilizate ulterior în domeniu și transformate într-un instrument de lucru”, a precizat Oxana Paierele.

Evaluarea rapidă a fost desfășurată în perioada mai – iulie 2020. Scopul a fost de a înțelege impactul crizei asupra femeilor afectate de violență în familie, a analiza provocările răspunsului sistemic la cazurile de violență în familie și a identifica posibile schimbări sistemice necesare pentru a face față situațiilor de criză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău