Evacurări în masă în Crimeea după o puternică poluare trecută sub tăcere de către administrație

  • 07 Septembrie 2018 15:49
Evacurări în masă în Crimeea după o puternică poluare trecută sub tăcere de către administrație

Mai multe mii de persoane, între care numeroși copii, au fost evacuate, în timp ce patru persoane au fost spitalizate în partea de nord a Crimeii, după o puternică poluare industrială, trecută sub tăcere timp de mai multe zile de către administrația din peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, informează joi France Presse, citată de Agerpres.

Un total de 3.986 de persoane care locuiesc în orașul Armiansk, situat în extremitatea de nord a peninsulei, au fost trimise spre centre de îngrijire marți și miercuri, potrivit Ministerului Educației local.

Ministrul adjunct al sănătății, Valetin Savcenko, a indicat miercuri într-o intervenție televizată că patru persoane au fost spitalizate, iar alte 54 au primit asistență la domiciliu, fără să detalieze cauzele pentru care acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit guvernatorului Crimeii, emisii atmosferice suspecte provenind de la uzina chimică 'Krâmski Titan' din Armiansk s-au produs în noaptea de 23 spre 24 august.

A doua zi, mesaje evocând accese anormale de tuse și iritarea ochilor au început să apară pe rețelele socializare.

În diverse fotografii apărute se vedeau în special vehicule și conducte acoperite cu un lichid uleios.

În pofida mesajelor alarmante, autoritățile nu au ordonat evacuarea decât marți, după un miting care a reunit circa 300 de persoane în fața primăriei din Armiansk.

Activitățile uzinei 'Krâmski Titan', care numără aproape 5.000 de angajați, au fost suspendate pentru două săptămâni.

Filială locală a Comitetului de Anchetă, organismul rus responsabil cu investigarea cazurilor importante, a deschis o anchetă pentru încălcarea legislației privind emisii de substanțe periculoase.

Guvernatorul Crimeii, Serghei Aksionov, a atribuit evacuările schimbărilor de temperatură care au antrenat o depășire a normelor autorizate de dioxid de sulf.

Măsurătorile efectuate în școli și grădinițe nu arată cu toate acestea valori anormale, potrivit lui Aksionov.

Pentru combaterea poluării, ministrul situațiilor de urgență din Crimeea, Aleksei Fridman, a afirmat miercuri că au fost stropite cu apă 500 km de drumuri și o suprafață de 2.500 de km pătrați, în special la intrarea în școli și locuințe.

Fondată în 1971, uzina 'Krâmski Titan' produce în principal dioxid de titan utilizat în industria chimică.

Deținută în anii 2000 de oligarhul ucrainean Dmitri Firtaș, aceasta a fost transferată în administrarea unui grup rus după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.

Uzina utilizează un lac artificial pentru diluarea acidului sulfuric. Dar de când Kievul a închis canalul de alimentare cu apă a Crimeii, nivelul lacului a scăzut, expunând și mai mult zona la poluare chimică.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a calificat drept o 'catastrofă ecologică' emisiile de la Armiansk și a cerut crearea unei comisii internaționale care să investigheze cazul acestei poluări.

'Este necesar să fie stabilite cauzele. Mai ales că, potrivit unor surse sigure, aceste (emisii) ar fi rezultat în urma unor antrenamente ale trupelor ruse în peninsulă, ceea ce a dus la distrugerea mecanismelor de protecție a mediului', a declarat joi Poroșenko, citat de Ukrainska Pravda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău