Eurostat: România, printre țările cu cel mai semnificativ avans al prețurilor producției industriale în UE, în noiembrie

  • 05 Ianuarie 15:04
Eurostat: România, printre țările cu cel mai semnificativ avans al prețurilor producției industriale în UE, în noiembrie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 0,2% în Uniunea Europeană și cu 0,3% în zona euro, în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat o creștere de 0,2% în UE și de 0,3% în zona euro, iar România se află printre statele membre UE cu cel mai semnificativ avans, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.

În noiembrie, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale în UE s-a înregistrat în Suedia (4,1%), Franța (2,4%), Bulgaria (0,7%), Danemarca și România (ambele cu 0,6%), iar cel mai sever declin în Slovacia (minus 3%), Portugalia (minus 2,3%) și Spania (minus 2,1%).

Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de scădere a prețurilor la bunurile intermediare (0,4%), la energie (0,3%), la bunurile de capital și la bunurile de folosință îndelungată (ambele cu 0,2%), în timp ce prețurile au rămas stabile la bunurile de folosință imediată.

În noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2022, prețurile producției industriale au înregistrat o scădere de 8,8% în zona euro și de 8,1% în Uniunea Europeană.

Cele mai semnificative scăderi ale prețurilor produselor care ies pe porțile fabricilor au fost înregistrate în Belgia (minus 18,7%), Italia (minus 16,3%) și Letonia (minus 15,3%), iar cele mai mari creșteri în Luxemburg (20,4%), Slovacia (10,9%) și Slovenia (2,9%). România a raportat un declin de 3,3% în noiembrie, după o scădere de 2,9% luna precedentă.

Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de un declin de 21,3% al prețurilor la energie și de 5,2% la prețurile bunurilor intermediare, în timp ce au crescut prețurile bunurilor de folosință îndelungată (2,8%), bunurilor de capital (3%) și bunurilor de folosință imediată (3,4%).

Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali și de aceea poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău