Europol a anunțat care este cea mai mare amenințare la adresa securității Europei

  • 17 Aprilie 2019 11:30
Europol a anunțat care este cea mai mare amenințare la adresa securității Europei Wired UK

Creșterea violenței crimei organizate reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității Europei, depășind de departe terorismul și migrația, a anunțat marți agenția europeană pentru cooperare în materie de aplicare a legii Europol, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Grupări mafiote provenind din Italia, Albania și Europa de Est, precum și bandele de motocicliști sunt principalii actori ai acestei violențe, au declarat oficiali în cadrul unei conferințe organizate la Haga de agenția italiană de combatere a mafiei în colaborare cu Europol.

Și grupări asiatice, africane și sud-americane s-au lansat în crima organizată pe teritoriul continentului european, cu 110 miliarde de euro rulați în acest domeniu în fiecare an. În plus, din ce în ce mai multe grupări aleg să colaboreze.

"Crima organizată reprezintă la ora actuală riscul cel mai ridicat pentru securitate internă a Uniunii Europene" , a afirmat șeful Centrului european pentru crimă organizată din cadrul Europol, Jari Liukku.

Conform participanților la această conferință, crima organizată "a rămas în umbră" în ultimii ani ca urmare a valului de atacuri teroriste și a importantei crize migratorii din Europa. În opinia specialiștilor însă, este necesar ca această problemă în plină creștere să fie abordată prin cooperare transfrontalieră.

"Pentru a evita crima organizată trebuie să acționăm pe plan internațional, deoarece grupările organizate fac deja acest lucru", a dat asigurări Liukku.

În opinia șefului Direcției italiene a anchetelor antimafia Giuseppe Governale, mafia siciliană Cosa Nostra, cea calabreză 'Ndrangheta și Camorra napolitană rămân cele mai importante organizații criminale de tip mafiot, deși problema nu privește doar Italia. "Este o problemă europeană", a evidențiat oficialul italian.

Giuseppe Governale a insistat de asemenea asupra pericolului spălării banilor de către aceste grupări: "Spălarea masiva a banilor are un impact enorm asupra societății, sectoare întregi sunt destabilizate, ceea ce poate pune în pericol economia și securitatea națională".

În decembrie 2018, autoritățile europene au anunțat arestarea a aproximativ 90 de suspecți ai mafiei calabreze 'Ndrangheta în 6 țări europene și latino-americane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău