Europenii vor discuta despre consolidarea sprijinului pentru Republica Moldova în contextul încercărilor Rusiei de destabilizare

  • 29 Februarie 19:34
Europenii vor discuta despre consolidarea sprijinului pentru Republica Moldova în contextul încercărilor Rusiei de destabilizare

Rusia se află "foarte probabil" în spatele "încercărilor de destabilizare" a Republicii Moldova, unde separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană au cerut ajutorul Moscovei, a transmis joi diplomația franceză, care a mai precizat că unele statele europene vor discuta despre cum să consolideze sprijinul militar pentru Kiev și Chișinău, scrie Agerpres.

"Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare tot mai agresive, foarte probabil conduse de Rusia", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez, Christophe Lemoine, adăugând că "apelul separatiștilor fără autonomie pentru o așa-numită protecție din partea Moscovei este un scenariu familiar" și că "situația din Transnistria este urmărită cu mare atenție".

"În fața acestei creșteri a agresivității Rusiei, este necesară o tresărire colectivă", a comentat el, referindu-se la declarațiile "scandaloase" ale Rusiei împotriva Franței "din nou în această săptămână", "mărturie a febrilității sale în fața partenerilor europeni hotărâți să facă totul pentru a învinge Rusia" în Ucraina.

În acest context, Christophe Lemoine a spus că problema va fi discutată între unii miniștri europeni de externe și ai apărării la o întâlnire la Paris în zilele următoare, care se va concentra, de asemenea, pe consolidarea sprijinului pentru Ucraina.

Întâlnirea, despre care diplomați europeni au spus că ar putea avea loc pe 7 martie, a fost planificată după o conferință privind Ucraina la începutul acestei săptămâni.

Reuniunea își propune să vină cu idei concrete privind apărarea cibernetică, producția de arme, apărarea țărilor amenințate de Rusia, în special Republica Moldova, protejarea frontierei Ucrainei cu Belarus și operațiunile de deminare.

Autoritățile transnistrene au cerut miercuri Rusiei "măsuri de protecție" în fața a ceea ce ele spun că este o "presiune sporită" din partea Republicii Moldova, pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din Ucraina vecină.

Diplomația rusă a răspuns rapid, afirmând că "prioritatea" sa este "protecția" locuitorilor Transnistriei și adăugând că Moscova va "examina cu atenție" cererea Tiraspolului, fără a oferi detalii suplimentare.

"Statele Unite sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău