Europenii sunt hotărâți să prezinte un candidat unic la șefia FMI
-
09 Iulie 2019 17:21
Miniștrii de Finanțe din UE sunt în unanimitate de acord pentru a prezenta un candidat european unic pentru postul de director general al Fondului Monetar Internațional, a declarat marți ministrul finlandez de Finanțe, Mika Lintila, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Conform unei tradiții nescrise, care datează de la înființarea Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la șefia Fondului Monetar Internațional.
Reuniți marți la Bruxelles, cei 28 de miniștri de Finanțe din UE au demarat o primă discuție cu privire la succesorul lui Christine Lagarde la șefia FMI. Săptămâna trecută, Christine Lagarde a fost nominalizată de liderii UE pentru postul de președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), urmând să își preia noile atribuții la începutul lunii noiembrie.
"Există un acord unanim pentru a prezenta un candidat unic. În schimb, nu există un nume sau un profil menționat, acestea vor fi stabilite mai târziu", a declarat Mika Lintila la conferința de presă de după reuniunea Ecofin.
Toți miniștrii europeni de Finanțe întrebați cu privire la un anumit candidat au refuzat să facă orice comentarii.
În schimb, Mika Lintila, a cărui țară asigură în prezent președinția Consiliului UE, a subliniat că statele membre vor ține cont de o limită de vârstă atunci când vor decide cine va fi candidatul lor.
Potrivit normelor interne ale FMI, candidații pentru postul de director general trebuie să aibă vârsta mai mică de 65 de ani. Această limită l-ar exclude din start pe italianul Mario Draghi, 71 de ani, actualul președinte al BCE, citat de mass media printre posibilii candidați.
Tot potrivit mass media, printre posibilii candidați se numără fostul ministru britanic de Finanțe, Georges Osborne și actualul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney. Deși născut și crescut în Canada, Mark Carney, fost guvernator al Băncii Canadei, are un pașaport britanic și unul irlandez, pe lângă cetățenia canadiană. Olandezul Jeroen Dijsselbloem, fost președinte al Eurogrupului, face parte și el printre numele vehiculate.
Tot marți, miniștrii europeni de Finanțe au adoptat o recomandare formală pentru a o nominaliza pe Christine Lagarde, 63 de ani, pentru postul de președinte al Băncii Centrale Europene (BCE). Consiliul guvernatorilor BCE și Parlamentul European urmează să fie consultate cu privire la această nominalizare, care ar urma să devină definitivă cu prilejul summitului european care va avea loc în luna o octombrie la Bruxelles.
Christine Lagarde este director general al FMI începând din 2011. În mod normal, cel de al doilea mandat al lui Christine Lagarde urma să se încheie la mijlocul lui 2021.
Sursa:Agerpres