Europenii "l-au crucificat” pe Tsipras

  • 14 Iulie 2015 08:22
Europenii

Creditorii externi pregătesc pentru Grecia o asistență de 86 miliarde euro. Costul acesteia este însă lichidarea unor active în valoare de 50 miliarde euro mutate de guvernul elen în portofoliul unui fond în Luxemburg.

Premierul Tsipras s-a dus cu un mandat din partea cetățenilor, dar a fost umilit de liderii europeni. "L-au crucificat!", a spus un participant la discuții, citat de Capital.ro.
 
"Cum de Grecia s-a trezit cu un acord care apare chiar mai rău decât cel respins recent?" Este întrebarea pe care o pune Douglas J. Elliott, expert în sectorul financiar la Brookings Institution din SUA, dar care se regăsește la nivel de rumoare atât în Grecia, dar și în toată Europa. Acordul care pentru directorul FMI Christine Lagarde, citată de BBC News, este "un pas bun pentru reconstruirea încrederii" nu este la fel privit pe continent. "Grecia capitulează în fața solicitărilor creditorilor", titrează Bloomberg adăugând că la "summit-ul torturii" premierul elen Alexis Tsipras a devenit din vânător vânat. "L-au crucificat pe Tsipras acolo. Crucificat!", a declarat pentru Financial Times un înalt oficial participant la discuțiile de la Bruxelles. CNBC rezumă că până la final Grecia a fost "un prost jucător de poker", iar unul dintre susținători declară pe Twitter că pe tot parcursul negocierilor l-a văzut pe Tsipras erou, apoi trădător, apoi iar erou și iar trădător și iar erou. Și totuși este rău pentru țara lovită de criza datoriilor. Russia Today transmite că înțelegerea este prea dură, prea târzie și "este moartea grecilor."
 
Autoritățile europene lucrează pentru un împrumut-punte care să asigure finanțarea statului elen până la acordul a cărui valoare este preconizată la 86 miliarde euro, scrie Yahoo Finance. Cu toate acestea, conform Reuters, băncile grecești vor rămâne închise, iar grecii își vor lua bani tot cu țârâita de la bancomatele lor.
 
Nassim Taleb: Grecia, un datornic falit care devine sclav
 
Grecia este ferită cel puțin de ieșirea din zona euro spre care părea că va fi forțată de Germania. Costul este însă major. Practic, țara înfundată de datorii de peste 300 miliarde euro va trebui să vândă din casă pentru a mai face plăți către creditori. Aceștia i-au dat și calea: constituirea unui fond în Luxemburg, administrat independent, în care guvernul elen să verse o parte din activele sale. de valoare. Ce să fie acolo? Răspunde chiar președintele Eurogrupului, ministrul de finanțe olandez Jeroen Dijsselbloem citat de Zero Hedge: "Pot fi avioane, aeroporturi, insfrastructură și, cu siguranță, bănci."
 
Piețelor le surâde ideea. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a deschis cu 200 de puncte peste ultima valoare de tranzacționare a săptămânii precedente. Investitorii privesc viitorul cu încredere. Fost trader pe Wall Street, Nassim Taleb, autorul best-seller-ului "Lebăda neagră" se uită însă înapoi la perioadele de sclavagism: "Grecii sunt martorii continuării tradiției din Grecia antică potrivit căreia faliții devin automat sclavi", scrie el pe Twitter.
 
Varoufakis: "Este o crimă împotriva Europei"
 
"Este o anulare completă a suveranității naționale", aruncă verdictul fostul ministru elen de finanțe Yanis Varoufakis într-un interviu bombă pentru ABC Radio din Australia. Paradoxal, reprezentant până numai în urmă cu o săptămână a unui guverm al stângii radicale, el este pe aceeași poziție cu un reprezentant al dreptei dure. Nigel Farage, șeful partidului eurosceptic UKIP din Marea Britanie, a declarat că acordul "arată că democrația națională și apartenența la zona euro sunt incompatibile".
 
Varoufakis nu este un eurosceptic. Dar devine: "Nu cred că Uniunea Europeană a luat vreodată vreo decizie care să submineze la un nivel atât de fundamental proiectul integrării europene." El spune că post-factum istoria va interpreta înțelegerea drept o mare greșeală, comparabilă cu Tratatul de la Versailles din anul 1919 care a sădit semințele pentru celui de-Al Doilea Războoi Mondial. "Este o crimă împotriva Europei", a întărit el. În plus, nu are de-a face cu legile economice. Datoria Greciei va deveni încă și mai mare, iar economia țării chiar mai nesustenabilă, a mai afirmat fostul șef al finanțelor elene.
 
Reacții dure pe Twitter
 
Revolta din spațiul virtual față de acord s-a mai domolit în 24 de ore, după ce propunerile de vânzare a activelor pentru achitarea datoriei scandalizaseră masiva atât observatori ai pieței, cât și oameni activi din mai multe domenii de activitate. Mesajele de pe Twitter arondate Greciei rămân în proporție devastatoare împotriva acordului și a birocraților de la Bruxelles indiferent din ce parte a lumii ar veni. "Îmi e rușine de țara mea", spune chiar un german.
 
Mehran Khalili, fotoreporter la Atena: "Orice om de pe Pământ care are un smartphone înțelege ce s-a întâmplat cu democrația în această noapte."
 
Katya Adler, editor la BBC Europe: "Cea mai mare parte a Greciei a votat NU împotriva condițiilor de bailout, așa cum le-a spus primul ministru. Cum vor reacționa când el spune DA?"
 
Bagpuss - Meiow, antreprenor în Edinburgh: "Încă o dată Comisia Europeană a trâmbițat democrația, dar au mai scos o lovitură murdară a UE."
 
Celine Fitzmaurice, producător TV freelancer în Marea Britanie: "Familia a euro a fost demascată ca un congomerat de împărțire a creditelor căruia nu îi pasă deloc de democrație."
 
Ozer Khalid: "Nu le-a spus deja Germania grecilor să strângă în țarcuri evreii și țiganii?"
 
Louis Roca, trader din Boston: "BCE: un sistem de clovni."
 
Yiannis Mantas, economist la Atena: "Dacă era altcineva în locul lui Tsipras noaptea trecută, Grecia ar fi trebuit să vândă Acropola Germaniei."
 
Zer0_Alpha: "Șobolanii bancari au câștigat. Nu suntem altceva decât sclavii lor."
 
"Zâmbetul copiilor", ONG din Grecia fondat în anul 1995: "Avem nevoie de sprijinul vostru. Salvați copii Greciei!"
 
EOGLB Online Wires, canal de media al unui sindicat din Grecia: "99,9% din distopia bancară a Greciei a fost planificată în SUA."
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău