Europarlamentarul român Dragoș Tudorache: "R. Moldova și-a câștigat un rol clar, asumat, la masa politică europeană. Chișinăul are un cuvânt de spus la această masă"

  • 07 Octombrie 2022 09:03
Europarlamentarul român Dragoș Tudorache:

Chișinăul va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politici Europene, iar acest fapt nu face decât să confirme că Republica Moldova și-a câștigat un rol clar, asumat, la masa politică europeană. O idee în acest sens a fost susținută de către europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, care e de părere că Republica Moldova a atins un alt nivel în relația cu Uniunea Europeană față de cel pe care-l avea acum câțiva ani.

"În mod evident, Republica Moldova are acum un statut privilegiat față de multe state invitate la această comunitate. E foarte important să se înțeleagă că nu e vorba de o formă de a îndulci cumva perioada de așteptare, mai lungă sau mai scurtă, de aderarea efectivă la Uniunea Europeană. Nu. Există un proces foarte clar în ceea ce privește negocierile de aderare. Acest proces va urma, a început deja în ceea ce privește Republica Moldova și Ucraina. Faptul că următoarea capitală care va găzdui această întâlnire a forumului european va fi Chișinăul nu face decât să confirme faptul că Moldova și-a câștigat deja un rol clar, un rol asumat, la aceasta masă politică", spune europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Eurodeputatul consideră că Republica Moldova nu mai este în aceeași logică politică și aceeași logică de relaționare cu Uniunea Europeană ca și acum patru ani.

"La nivelul Uniunii, și Consiliul, și Comisia, și Parlamentul a cântărit foarte bine înainte de decizia din acest an. Luarea acestei decizii importante înseamnă că Republica Moldova reprezintă acum un partener pentru noi. De ce? Pentru că avem încredere că Republica Moldova acum maturitatea necesară pentru a se angaja în negocieri care sigur nu vor fi simple și scurte, dar sunt cu un scop foarte clar. Asta confirmă faptul că Republica Moldova a atins un alt nivel în relația cu Uniunea Europeană față de cel pe care-l avea înainte de decizia din iunie a acestui an. Republica Moldova trebuie să nu mai aibă teama sau o emoție în modul în care relaționează cu UE, este un partener, trebuie să spună așteptările foarte clar, trebuie să participe în mod activ la procesele politice în care s-a angajat, inclusiv în această nouă comunitate, inclusiv în dialogul geopolitic care va fi generat în această nouă structură pentru că eu cred că Chișinăul are un cuvânt de spus la această masă, are elemente importante de adus în această discuție, chiar dacă e afectată de crizele de la cea energetică până la cea de securitate și cea economică", susține Dragoș Tudorache.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău