Europarlamentarul Eugen Tomac: Uniunea Europeană a răspuns la fiecare criză cu extindere, de aceea Republica Moldova are o șansă unică

  • 13 Februarie 2023 08:27
Europarlamentarul Eugen Tomac: Uniunea Europeană a răspuns la fiecare criză cu extindere, de aceea Republica Moldova are o șansă unică

„UE vrea să lucreze pentru cetățenii R. Moldova, să ajute cetățenii R. Moldova. Evident că este esențial ca guvernarea de la Chișinău să fie cea în spiritul celei pe care o are în prezent R. Moldova, angajată ferm pe drumul european”. Declarații în acest sens au fost făcute de către europarlamentarul Eugen Tomac, în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA.

„Evident că în alte vremuri lucrurile ar fi privite mult mai riguros în termeni mult mai exacți, mult mai preciși legat de așteptările pe care le-ar avea UE în relația cu R. Moldova, însă acum la Bruxelles nimeni nu este naiv și cred că nici în R. Moldova majoritatea cetățenilor nu privesc lucrurile decât în cheia vremurilor pe care le trăim și anume că Rusia a devenit o amenințare reală pentru toată Europa, iar R. Moldova este în prima linie și este următorul stat expus după Ucraina. Cetățenii R. Moldova sunt cei care au obligația să înțeleagă dimensiunea riscului în fața căruia sunteți puși și evident această șansă. De ce spun că este o șansă pentru că în urmă cu un an de zile, cu începerea războiului din Ucraina pe oricine aș fi întrebat la Comisie dacă există vreo perspectivă în următorii cinci ani ca R. Moldova să obțină statut de țară candidat evident că toată lumea ar fi spus că este imposibil. Iată că totuși UE de când s-a creat, întotdeauna a avut acest răspuns extrem de ferm și extrem de pragmatic de a răspunde la orice criză prin extindere. Toate crizele majore au primit acest răspuns, tocmai de aceea că Ucraina este sancționată că și-a dorit apropierea față Occident și există acest război”, a spus Eugen Tomac, potrivit TVR MOLDOVA.

Europarlamentarul a menționat că UE va rămâne și în continuare alături de R. Moldova, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să realizeze reformele asumate, în primul rând, în beneficiul cetățenilor.

„R. Moldova este sancționată de la amenințări până la sistarea de livrări de gaze și alte presiuni politice tocmai pentru că și-a ales vectorul european. Evident că acest lucru obligă UE la un răspuns și sunt convins că indiferent de provocări, de dificultățile prin care trece R. Moldova nu va rămâne singură. În această iarnă, R. Moldova nu este singură pentru că UE o ajută financiar pentru a face față crizei energetice. Sunt lucruri concrete pe care le face UE pentru R. Moldova și cred că aici lucrurile trebuiesc privite cu foarte multă responsabilitate și, evident, că întreaga răspundere o au guvernanții și această schimbare de Guvern arată că totuși la Chișinău se fac evaluări extrem de precise legate de riscurile de securitate, de nevoia de a impulsiona reformele și probabil că acest lucru va ajuta și mai mult R. Moldova să se alinieze așteptărilor pe care le are UE. Dar, evident, că reformele vor dura ani și ani, dar important este responsabilitatea politică și evident angajamentul guvernamental de a duce la bun sfârșit reforme în domeniu cheie. Și justiția este un element cheie pentru că fără de un stat de drept puternic nu poți avea administrație eficientă, un sistem bancar sigur. Evident că așteptările sunt foarte mari, dar, pentru noi este important să fructificăm această oportunitae și pentru a da naștere la cât mai multe proiecte comune România – R. Moldova. În politică nu este suficient să fii doar de bună-credință și să fii pro-european, tre să fii și eficient și capabil să implementezi o serie de reforme extrem de dure în vremuri extrem de complicate”, a afirmat Eugen Tomac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău