Europarlamentarul Eugen Tomac, despre furnizarea de energie electrică în R. Moldova: „Sângele apă nu se face. Astăzi suntem chemați să ne ridicăm deasupra vremurilor”

  • 14 Octombrie 2022 19:18
Europarlamentarul Eugen Tomac, despre furnizarea de energie electrică în R. Moldova: „Sângele apă nu se face.  Astăzi suntem chemați să ne ridicăm deasupra vremurilor”

Decizia României de a furniza în premieră energie electrică Republicii Moldova merită apreciată, afirmă eurodeputatul PMP Eugen Tomac: „Sângele apă nu se face. Astăzi suntem chemați să ne ridicăm deasupra vremurilor”.

„Criza energetică ne aruncă în față în fiecare zi noi și noi provocări. Chiar dacă avem în România un preț plafonat la curentul electric, oamenii sunt, în mod justificat, nemulțumiți, pentru că oricum este scump. Dar avem suficientă energie. În schimb, românii din R. Moldova depind în fiecare zi exclusiv de contractele de furnizare a energiei electrice și a gazului a unor companii controlate în totalitate de Rusia. Șantajul și amenințările Moscovei au depășit orice limită, prin urmare R. Moldova se află în situația de a nu mai avea suficientă energie electrică. Furnizarea de gaz a fost și ea semnificativ redusă începând cu 1 octombrie”, scrie pe Facebook Eugen Tomac, potrivit TVR MOLDOVA.

El apreciază că decizia de joi a României de a furniza în premieră energie electrică Republicii Moldova „merită apreciată”.

„Tariful a fost agreat de cele două guverne, astfel încât consumatorul final din R. Moldova să poată avea curent electric la un preț mult mai mic decât cel de pe piață la ora actuală. În această perioadă, oricât de greu ne-ar fi, este esențial să găsim cele mai inteligente soluții pentru a reduce prețurile la energie pentru toți cetățenii noștri și, bineînțeles, să-i sprijinim pe românii din Basarabia. Sângele apă nu se face. Astăzi suntem chemați să ne ridicăm deasupra vremurilor și să nu lăsam aceste lovituri pline de ură să ne strivească speranțele de unitate și credință într-un viitor comun”, încheie Tomac.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, mulțumește României pentru furnizarea de electricitate.

„România ne ajută din nou - de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”, afirmă ea. Hidroelectrica va începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova în noaptea de joi spre vineri, anunța ministrul Energiei Virgil Popescu. Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova au semnat joi un contract de furnizare pentru 100 MW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău