Europarlamentarii vor să solicite în continuare oprirea asistenței financiare pentru R.Moldova până când va fi înregistrat un progres

  • 08 Octombrie 2018 08:56
Europarlamentarii vor să solicite în continuare oprirea asistenței financiare pentru R.Moldova până când va fi înregistrat un progres

Comisia pentru afaceri externe va adopta pe 9 octombrie un raport care evaluează punerea în aplicare a acordului de asociere al R. Moldova cu UE. Potrivit Ziarului de Gardă, europarlamentarii urmează să solicite în continuare oprirea asistenței financiare până când va fi înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice.

Raportorii apreciază unele evoluții pozitive în acțiunile luate pentru îmbunătățirea sectorului financiar, astfel încât să fie minimalizate riscurile unei repetări a fraudei bancare. Evoluțiile au fost umbrite, însă, de anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău, schimbarea sistemului de vot, presiunea asupra opoziției, precum și monopolizarea mass media. Totodată, europarlamentarii denunță lipsa unei independențe în sistemul judiciar, progresele limitate în combaterea corupției, precum și investigarea lentă a furtului miliardului. 

În acest context, se solicită luarea unei decizii privind acordarea asistenței macrofinanciare abia după alegerile parlamentare, cu condiția ca acestea să fie desfășurate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional. 

La fel ca și în Rezoluția adoptată în iulie, Parlamentul European reiterează solicitările cu privire la cercetarea tuturor celor responsabili de frauda bancară din 2014. 

Proiectul de ordine de zi al Comisiei pentru afaceri externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău