Europarlamentarii decid astăzi dacă vor acorda ajutorul de 100 de milioane de euro R.Moldova

  • 04 Iulie 2017 08:30
Europarlamentarii decid astăzi dacă vor acorda ajutorul de 100 de milioane de euro R.Moldova

Parlamentul European a luat în discuție luni, 3 iulie seara, propunerea Comisiei Europene privind acordarea unui ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova sub formă de asistență macrofinanciară.

Raportul a fost prezentat de europarlamentarul român Sorin Moisă, care a apreciat că Republica Moldova este în curs de a-și regăsi stabilitatea economică după câțiva ani foarte grei, greutăți provocate atât de factori interni, cum ar fi uriașă frauda bancară prin care un miliard de dolari a dispărut din 3 bănci, lucru care de fapt a dus și la întreruperea ajutorului Uniunii Europene și din partea FMI, dar au fost și factori externi, cum ar fi întreruperea exporturilor în Rusia și Uraina.

Astfel, pentru 2017, Comisia Europeană, la solicitarea Republicii Moldova a propus reluarea asistenței financiare sub forma acestui împrumut macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro, care reprezintă aproximativ 25% din necesarul balanței de plăți, care a fost identificat de către FMI pentru acoperirea datoriilor pe termen scurt.

Potrivit corespondentului Radio România la Strasbourg, Cristi Niță, practic, toți europarlamentarii care au luat cuvântul și-au exprimat temerile în legătură cu preconizata modificare a sistemului electoral, respectiv trecerea de la votul proporțional la cel mixt. Ei au făcut trimitere la argumentele Comisiei de la Veneția, care s-a exprimat anterior asupra acestor preconizate modificări și pe care le-a dezaprobat, respectiv faptul că a fost o propunere adoptată în grabă fără consultarea clasei politice și a societății civile și există temerea că anumiți politicieni care vor fi aleși în urma acestui sistem de vot ar putea fi influențați de unii oameni de afaceri.

Votul privind acordarea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova urmează să aibă loc marți, 4 iulie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău