Europarlamentare | Haosul de la votul din Diaspora, în presa internaţională. Reuters: Românii şi-au pedepsit actuala guvernare/ Politico.eu: Românii îşi varsă furia faţă de organizarea proastă

  • 27 Mai 12:49
Europarlamentare | Haosul de la votul din Diaspora, în presa internaţională. Reuters: Românii şi-au pedepsit actuala guvernare/ Politico.eu: Românii îşi varsă furia faţă de organizarea proastă

Titlurile presei internaţionale nu au trecut cu vederea neregulile sesizate de români la alegerile europarlamentare 2019 şi referendumul pe justiţie, majoritatea publicaţiilor concentrându-se pe cozile interminabile şi protestele alegătorilor faţă de organizarea proastă a ambasadelor şi consulatelor din Europa,scrie Mediafax.ro

Mii de români din străinătate au protestat, duminică, în faţa ambasadelor şi secţiilor de votare din Europa, după ce, din cauza cozilor interminabile, unii cetăţeni nu au putut vota, scrie Euronews. Mulţimile nervoase au lovit cu pumnii în pereţii ambasadei din Haga, după ce alegătorii au fost respinşi după închiderea urnelor. Poliţiştii au fost solicitaţi în timp ce mulţimea scanda „Vrem să votăm!” şi „Hoţii!”.

Manifestaţii similare au avut loc şi la Bruxelles şi în unele părţi din Londra, unde grupuri numeroase au aşteptat timp de mai multe ore pentru a vota la alegerile europarlamentare, dar şi la referendumul pe legile justiţiei. Scrutinul dublu de duminică a fost primul test masiv de popularitate pentru PSD, partidul aflat la putere, a cărui reformă asupra justiţiei şi modificări asupra legislaţiei au atras critici dure din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite.

Reuters relatează că majoritatea românilor au dat o lovitură dublă Partidului Social Democrat, prin suținerea măsurilor anti-corupţie în cadrul referendumul pe justiţie, partidul de guvernământ pierzând sprijinul şi în alegerile europarlamentare.

Cele două scrutinuri au mobilizat votanţii sătui de problema mitei din România, o naţiune de 20 de milioane de oameni care s-a alăturat NATO în 2004 şi Uniunii Europene în 2007. Artişti şi actori populari au îndemnat oamenii să iasă la vot, iar librăriile şi cafenele au oferit discount-uri pentru cei care au votat. De asemenea, Reuters menţionează procesul lui Liviu Dragnea, Curtea Supremă fiind aşteptată să anunţe decizia definitivă în dosarul liderului PSD, în care acesta a fost condamnat pentru instigarea la abuz în serviciu.

Politico.eu: Românii îşi varsă furia faţă de organizarea proastă a alegerilor europarlamentare

Cetăţenii români din străinătate şi-au exprimat frustrarea faţă de cozile interminabile de la ambasadele şi consulatele din Europa, aceştia aşteptând ore întregi pentru a vota în cadrul alegerilor europarlamentare, informează Politico.eu. 

Reţelele de socializare au fost inundate cu filmări şi imagini ale românilor din străinătate, arătând cozile care se întindeau în unele cazuri şi câteva strâzi, în oraşe precum Birmingham, Amsterdam şi Roma. Votanţii s-au plâns de timpii de aşteptare de la consulatele României din Bruxelles, cu acuzaţii similare venind şi din Dublin, Geneva şi Girona.

Bloomberg: Lider român, îndemnat să demisioneze în urma rezultatului catastrofal al alegerilor europarlamentare

Bloomberg transmite că rezultatul neaşteptat de prost al partidului de guvernare la alegerile pentru Parlamentul European pune presiune pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să demisioneze, inclusiv din partea propriului său partid.

BBC: Românii din Europa stau la coadă la secţiile de votare

Românii din străinătate au stat la cozi interminabile la secţiile de votare din Europa. Poliţiştii din West Midlands au fost solicitaţi la o secţie de votare din Birmingham, Marea Britanie din cauza numărului mare de oameni prezenţi la secţie. Votanţii au primit trei buletine de vot, unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendumul naţional. Postul naţional al ţării spune că a existat o cerere pentru extinderea programului de la secţiile de votare din străinătate, solicitarea fiind refuzată în final de către autorităţi.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
11,96 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Tue
16 °C
Wed
16 °C
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 15 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3784 -0.0178
USD 17.5601 -0.0305
RON 4.0724 -0.0107
UAH 0.7131 -0.0040
RUB 0.2737 0.0021
Arhivă Radio Chișinău