Europarlamentara Ramona Strugariu: Amânarea deschiderii negocierilor cu R. Moldova și Ucraina ar fi o mare greșeală strategică

  • 08 Decembrie 2023 14:37
Europarlamentara Ramona Strugariu: Amânarea deschiderii negocierilor cu R. Moldova și Ucraina ar fi o mare greșeală strategică

Premierul Dorin Recean admite o eventuală amânare a deschiderii negocierilor de aderare cu UE, până în luna martie. Șeful Executivului a precizat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că au fost realizate în proporție de 94 la sută, recomandările UE, dar trebuie să fim împreună cu Ucraina pentru deschiderea negocierilor. „Dacă nu se întâmplă în decembrie, se întâmplă în martie”, a spus prim-ministrul, informează Radio Chișinău.

Amânarea deschiderii negocierilor cu Rep. Moldova și Ucraina ar fi o mare greșeală strategică, a declarat, într-un interviu pentru Radio Chișinău, europarlamentara Ramona Strugariu. O eventuală decizie nefavorabilă la reuniunea Consiliului din 14-15 decembrie va fi un semnal politic pentru Moscova, atenționează și jurnalistul și comentatorul Ovidiu Nahoi, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Au mai rămas zile numărate până la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie  așteptată de  Rep. Moldova și Ucraina, țări care își doresc această șansă istorică de deschidere a negocierilor. Doar că, cu cât ne apropiem mai mult de această dată, cu atât se intensifică incertitudinea generată de opoziția Ungariei față de deschiderea negocierilor cu Ucraina. Acest fapt ridică semne de întrebare și în legătură cu Moldova.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, euro-deputata Ramona Strugariu crede că decizia va fi una pozitivă, în caz contrar va afecta credibilitate UE pentru mulți ani înainte.

„Ar fi o greșeală mare strategică să nu dăm acest semnal acum, având în vedere ceea ce urmează dacă amânăm și înșelăm așteptările unor oameni care au muncit foarte mult să ajungă aici, ale unor oameni care duc un război foarte greu pe umerii lor, un război care până la urmă ne privește pe toți. Cu greu ne vom redobândi  credibilitate și nu putem permite nici liberalismului nici imperialismului să câștigi bătălii în aceste vremuri pentru ca asta ne poate costa niște decade foarte întunecate.

Nu sunt îngrijorări în ceea ce privește Rep. Moldova. Fiecare voce pe care am auzit-o   a spus clar că Rep. Moldova este pregătită și că a făcut progrese foarte mari”, susține Ramona Strugariu.

O amânare a deschiderii negocierilor la Consiliul European de săptămâna viitoare va pune Uniunea Europeană într-o situație extrem de complicată, în contextul în care nu se va discuta doar dosarul extinderii, dar și cel al pachetului financiar de  50 de miliarde de euro, pentru reconstrucția Ucrainei, la care Ungaria de asemenea se opune, spune redactorul șef al RFI România, Ovidiu Nahoi.

„Uniunea Europeană se va afla într-o situație foarte complicată  în care va trebui să găsească o ieșire: cum faci atunci când un singur membru, din rațiuni care până la urmă îți scapă, reușește să deturneze voința majorității europenilor? Pentru că voința marii majorități a europenilor în acest moment, cu tot avansul extremei drepte este să susțină Ucraina și Rep. Moldova. Moscova în mod clar va jubila și va arăta iată,  occidentul nu este capabil să răspundă provocărilor, nu este unit și capabil să ia decizii. Atunci Rusia poate să meargă mai departe în agresivitatea.

Decizia (o eventuală decizie nefavorabilă n.r.) nu este o problemă tehnică ,va fi un mesaj politic extrem de negativ, care va fi dat nu doar Ucrainei și Rep. Moldova, ci lumii întregi”, a declarat Ovidiu Nahoi.

La 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Decizia privind începerea negocierilor cu cele două țări urmează să fie luată  de statele membre, la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău