Europarlamentar român: Fenomenul „fake news” este o amenințare la adresa securității naționale

  • 14 Aprilie 19:46
Europarlamentar român: Fenomenul „fake news” este o amenințare la adresa securității naționale

O cercetare sociologică la nivel european cu privire la știrile false și dezinformarea în mediul online realizată recent de către Comisia Europeană relevă date ”cât se poate de ingrijorătoare”, scrie eurodeputatul Ramona Mănescu.

”Recent, Comisia Europeană prin Direcția Generală Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie a realizat o cercetare socială la nivel european cu privire la știrile false și dezinformarea în mediul online. Bineînțeles, vorbim despre statistici și se știe foarte bine că, în functie de cum pui întrebările sau citești concluziile, „adevărul” poate fi prezentat în diferite moduri. Cu toate acestea, datele oferite de studiu, citite cu atenție, sunt cât se poate de îngrijorătoare la nivel european. Un bun exemplu îl reprezintă raspunsul la intrebarea „cât de mult crezi în stirile și informațiile pe care le accesezi prin ziarele online?”, scrie europarlamentarul român pe pagina personală.

Mănescu arată că media europeana este de 68% încredere în aceste surse și că în 2016, 72% dintre europeni accesau zilnic sau de câteva ori pe săptămână sursele online de știri.

”Este clar că la nivel european, influența combinată a diferitelor surse online de știri este chiar mai mare decât o lasă să se înțeleagă studiul Comisiei. (…) Tot ce putem spune, este că la nivel european, principalele canale de transmitere a știrilor false au o audiență enormă și implicit o influență semnificativă asupra cetățenilor europeni. Această influență se reflectă în poziția față de diferite subiecte precum și în decizia de vot și preferințele politice. Este o realitate îngrijorătoare și o mare vulnerabilitate în fața căreia Uniunea Europeană este abia în faza de construcție a unui răspuns” spune Ramona Mănescu.

În ceea ce privește România, eurodeputatul PPE descrie situația ca fiind ”gravă”.

Pornind de la aceeași întrebare – ”Cât de multă încredere ai în știrile și informațiile pe care le accesezi prin intermediul social media și a aplicațiilor de mesagerie?”, observăm o încredere cumulată de 59%, mult peste media europeană de 36%.

”Daca adăugăm cifra utilizatorilor de Facebook în România, ce acum probabil depășește 10 milioane (erau 9.6 milioane în ianuarie 2017, după o creștere de 15,66% in 2016), ne dăm seama de impactul uriaș al acestei „increderi” a românilor”, explică aceasta.

”Cifrele acestea nu au venit din neant ci, în cazul României, ele reprezintă chiar un curent. Situația este confirmată de un alt studiu, realizat cu exact un an în urmă, de către GLOBSEC și axat pe zona Central și Est Europeană. În acel studiu, România se află tot pe primul loc, cu o valoare triplă față de media ariei geografice din care face parte”, a adăugat Mănescu.

Sursa: CaleaEuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
2 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:1 m/s
Lun
-0 °C
Mar
-0 °C
Mie
-3 °C
Joi
-0 °C
Vin
-4 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău