Europarlamentar român afirmă că Franța nu-și poate retrage candidatul în favoarea Laurei Codruței Kovesi

  • 20 Iulie 2019 11:33
Europarlamentar român afirmă că Franța nu-și poate retrage candidatul în favoarea Laurei Codruței Kovesi

Președintele PLUS, europarlamentarul român Dacian Cioloș, a declarat vineri seara că Franța nu poate retrage candidatura lui Jean-Francois Bohnert la conducerea Parchetului European, pentru că niciunul dintre candidați nu este reprezentant al unui stat, ci candidează pe cont propriu.

"Nu avea cum și nu are cum să retragă un stat membru un candidat pentru funcția de procuror-șef la nivel european, pur și simplu pentru că nu sunt candidați ai statelor membre. Laura Codruța Kovesi nu a fost candidatul Guvernul României. A candidat pe cont propriu. Domnul Bohnert din Franța a candidat pe cont propriu. Candidatul german (cel de-al treilea care a fost pe lista scurtă) a candidat în nume propriu", a spus Cioloș într-o emisiune la Digi24.

Acesta a explicat că Franța a anunțat că o va susține pe Kovesi, care a ieșit pe primul loc la procesul de selecție, după ce candidatul francez a fost votat în Consiliul Uniunii Europene, însă nu a retras candidatura acestuia.

"Au fost mai mulți candidați care au trecut printr-un proces de selecție pe criterii profesionale și de competență. A fost un comitet de selecție stabilit de Comisia Europeană care a făcut o listă scurtă și după ce s-a făcut această listă scurtă au intrat în joc cele două instituții europene care iau decizia finală: Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Și în PE a decis s-o susțină pe cea care a ieșit pe locul I pe listă, pe Laura Codruța Kovesi. În Consiliul Uniunii Europene, în mare parte și pentru că Guvernul României care a asigurat președinția Consiliului Uniunii Europene nu a vrut să o susțină pe compatrioata noastră, a ieșit domnul Bohnert. Ceea ce Franța a anunțat este că începând de acum va susține candidatura Laurei Codruța Kovesi. Nu are cum să retragă un candidat pe care nu l-a numit", a mai spus Dacian Cioloș.

Administrația Prezidențială a informat vineri că președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, prilej cu care acesta i-a transmis că Franța va susține candidatura Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European și va retrage candidatura lui Jean-Francois Bohnert.

"Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european. În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, președintele Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-Francois Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European", se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău