Europa va lansa un satelit care va monitoriza oceanele Terrei

  • 23 Aprilie 2018 19:02
Europa va lansa un satelit care va monitoriza oceanele Terrei

Europa își va spori rețeaua de dispozitive spațiale cu rol de monitorizare a Terrei miercuri, odată cu lansarea satelitului Sentinel-3B, care va furniza oamenilor de știință o serie de date importante despre adâncimea oceanelor, culoarea și grosimea banchizelor și temperaturile înregistrate la suprafața planetei noastre, informează AFP.

Sentinel-3B se va alătura astfel 'geamănului' său, satelitul Sentinel-3A, lansat în februarie 2016 și care plutește deasupra Pământului la o altitudine de 815 kilometri. 

Cei doi sateliți fac parte din Copernicus, o constelație de sateliți din gama 'Sentinel' cu rol de observare și monitorizare a Terrei, lansați progresiv de Uniunea Europeană și Agenția Spațială Europeană (ESA).

Acesta va fi cel de-al șaptelea satelit din constelația Sentinel. Primul dintre ei a fost plasat pe orbită în 2014. 

Sateliții din subcategoria Sentinel-3 reprezintă 'bricegele elvețiene' din această constelație, au afirmat reprezentanții CNES - agenția spațială franceză.

Cu o mărime și o greutate (1.200 kilograme) comparabile cu cele ale unui automobil de mici dimensiuni, Sentinel-3B va fi lansat cu ajutorul unei rachete rusești Rockot de pe cosmodromul Plesețk din nordul Rusiei. Lansarea este programată pentru miercuri la ora 17:57 GMT. 

Programul Copernicus a fost conceput pentru a oferi UE o capacitate autonomă de observare și monitorizare a Terrei. Costul acestui program, asigurat de Comisia Europeană și ESA, este de câteva miliarde de euro. 

Înzestrați cu radare de ultimă generație, doi sateliți Sentinel-1 transmit deja în prezent imagini ale Terrei, atât diurne cât și nocturne, indiferent de condițiile meteorologice existente la sol.

Doi sateliți optici, Sentinel-2, au sarcina de a monitoriza terenurile inundate și regiunile de coastă. Misiunea lor este deosebit utilă pentru organizațiile care activează în domenii precum mediul înconjurător, agricultură și securitate civilă.

Un satelit Sentinel-5P, care nu are un 'frate geamăn', observă compoziția chimică a atmosferei terestre din octombrie 2017. 

'Având la bord o serie de instrumente de ultimă generație, Sentinel-3 este fără îndoială cel mai complex satelit din misiunile Sentinel', au dezvăluit cercetătorii de la ESA. 

Grație unui radar-altimetru, Sentinel-3 măsoară adâncimea oceanelor, lacurilor și râurilor, dar și grosimea banchizelor și a ghețarilor. 

Echipat cu un radiometru de imagistică, satelitul transmite în fiecare zi temperaturile înregistrate la suprafața mărilor și oceanelor, dar și la nivelul uscatului. 

În plus, grație unui spectrometru de imagistică, noul satelit poate să determine 'culoarea' oceanelor, fapt ce oferă indicii despre concentrația de fitoplancton din apele survolate. Studierea culorii oceanelor îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine lanțul trofic și climatul de pe Terra. 

'Sentinel-3 va fi un instrument crucial pentru monitorizarea atentă a schimbărilor' oceanelor, au subliniat experții de la ESA. Satelitul va fi folosit, de asemenea, pentru obținerea unor date referitoare la continentele terestre, grație măsurării temperaturilor de la nivelul solului. 

Sentinel-3B a fost conceput pentru a avea o durată de funcționare operațională de șapte ani, la fel ca 'geamănul' său. Cei doi sateliți din această gamă au fost construiți de un consorțiu de companii, coordonat de Thales Alenia Space.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău