Europa va investi 1 miliard de euro în crearea unui supercomputer

  • 20 Aprilie 2018 09:51
Europa va investi 1 miliard de euro în crearea unui supercomputer

Europa va investi 1 miliard de euro în crerea unui supercomputer pentru a acoperi deficitul de experți IT și pentru a contracara atacurile hibride.

Comisarul european pentru societate și economie digitală, Mariya Gabriel, a avertizat că deficitul de experți IT în Europa este de 350 mii și va putea depăși jumătate de milion în 2020, dacă situația nu se va schimba - avertizează c Oficialul european a paricipat la Sofia, la conferința intitulată „Conturarea viitorului digital al Europei", unde s-a anunțat lansarea proiectului pentru realizarea unui supercomputer.

Europa va investi 1 miliard de euro în crerea unui supercomputer, Bulgaria se numără printre cele 16 țări ce vor participa la proiect - a anunța primul-ministru Boiko Borisov în discursul rostit la inaugurarea conferinței.

„UE a rămas cu mult în urmă în acest domeniu, ea nu mai figurează printre primele zece puteri din lume. China, Statele Unite ale Americii și Japonia posedă mai multe supercomputere, nu întâmplător acolo se realizează proiecte în domeniul transporturilor în care omul este înlocuit de inteligență artificială. Situația se va schimba în următorii 4 ani, Uniunea Europeană va recupera rămânerea în urmă și va reveni printre primele trei puteri cibernetice mondiale”, a spus Borisov.

Computerele de mare putere vor putea contracara atacul hibrid în fața cărora sistemele acutale sunt neputincioase. Alte domenii de aplicare sunt cele de protecția datelor personale și combaterii terorismului.

Comisarul european pentru societate și economie digitală, Mariya Gabriel, a spus în discursul său că noul supercomputer european va deschide noi posibilități în fața medicinei, securității și transporturilor.

În luna mai va fi lansată o nouă strategie europeană care prevede dezvoltarea inteligenței artificiale și securității cibernetice. Un rol de frunte în acest procest vor juca Germania și Franța.

Conferinta "Conturarea viitorului digital al Europei" a fost organizată de Comisia Europeană și de Ministerul bulgar al Învățământului și Științei, în cadrul președinției rotative bulgare a Consiliului Uniunii. 

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău