Europa trebuie să se pregătească pentru al doilea val de COVID-19. „Nu vreau să prezint o imagine catastrofică, dar cred că trebuie să fim realiști. Nu este momentul, acum, de a ne relaxa complet” (ECDC)

  • 21 Mai 2020 19:10
Europa trebuie să se pregătească pentru al doilea val de COVID-19. „Nu vreau să prezint o imagine catastrofică, dar cred că trebuie să fim realiști. Nu este momentul, acum, de a ne relaxa complet” (ECDC)

Europa trebuie să se pregătească pentru un al doilea val de COVID-19, a avertizat directoarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, într-un moment în care numeroase țări au anunțat ieșirea din izolare, relatează AFP.

Problema nu este de a ști dacă va exista un nou val de contaminări, ci "când va avea loc și ce amploare va avea", a afirmat Andrea Ammon într-un interviu acordat joi cotidianului britanic The Guardian.

"Virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât în ianuarie și februarie", a adăugat ea, subliniind că cifrele privind imunitatea populației nu sunt încurajatoare: "85% până la 90%" dintre cetățeni rămân expuși la maladia COVID-19.

"Nu vreau să prezint o imagine catastrofică, dar cred că trebuie să fim realiști. Nu este momentul, acum, de a ne relaxa complet", a adăugat ea.

Europa este continentul cel mai afectat de pandemie, cu aproape 2 milioane de cazuri confirmate, dintre care 169.932 mortale, în principal în Regatul Unit, în Franța și în Spania, potrivit unui bilanț întocmit joi de AFP.

În total, planeta a atins pragul de cinci milioane de cazuri, între care 328.220 de decese.

Centrul de prevenție, mică agenție a UE cu sediul în Suedia care are un rol de consiliere în privința controlului bolilor infecțioase, a indicat, la începutul lui mai, că "valul inițial de transmisie a trecut de vârf", înregistrându-se o scădere a numărului de noi cazuri în majoritatea țărilor UE.

În contextul în care numeroase țări europene au început să ridice restricțiile legate de izolare, Andrea Ammon estimează totuși că un al doilea val nu va fi neapărat dezastruos, dacă oamenii continuă să respecte regulile de distanțare.

Sătui de restricții, în special "acum când vedem clar că numărul de infectări a scăzut, oamenii cred că s-a terminat. Dar nu este cazul", a avertizat ea.

Guvernele au "subestimat", la începutul crizei, viteza de propagare a virusului, la care au contribuit vacanțele din Munții Alpi de la începutul lui martie, a mai spus ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău