Europa se confruntă cu creșteri de prețuri la energia electrică

  • 16 Septembrie 2021 13:59
Europa se confruntă cu creșteri de prețuri la energia electrică

Toată Europa se confruntă cu creșteri de prețuri la energia electrică. Sunt cele mai mari niveluri din ultimii ani, iar analiștii anticipează că este puțin probabil ca situația să se schimbe până la sfârșitul anului. O serie de țări au luat deja măsuri concrete în acest sens. 

Explicațiile creșterii facturilor la energia electrică țin de majorarea cotațiilor la gazele naturale și de prețurile certificatelor verzi. În Germania, prețul energiei electrice - unul de referință pentru Europa - a depășit luni, pentru prima dată, pragul de 100 de euro megawattul pe oră. Evoluția a fost favorizată de creșterea costurilor la materiile prime energetice, sun specialiștii. Mai mute state europene au anunțat măsuri de sprijin pentru a face facturile suportabile pentru consumatorii finali.

Guvernul italian, de exemplu, a decis că va utiliza fondurile publice pentru reducerea impactului scumpirii utilităților. Pe de altă parte, executivul spaniol a adoptat un pachet de urgență. Printre măsurile avute în vedere se află și recuperarea de către stat a mai multor miliarde de euro din profiturile mari ale companiilor energetice și plafonarea majorării prețurilor la gaze. La Atena, guvernul grec a decis acordarea de subvenții pentru majoritatea gospodăriilor până la finele anului. În schimb, guvernul Poloniei vrea ca, în facturi, să fie specificate costurile suplimentare determinate de politicile privind schimbările climatice. Și la București sunt avute în vedere măsuri similare. Autoritățile au decis deja să acorde sprijin consumatorilor vulnerabili, dar se intenționează și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău