Europa Liberă | Vladimir Socor : Miza reală a acestor alegeri a fost nu atât victoria PAS, cât câștigarea unei majorități absolute în parlament (Revista presei)

  • 13 Iulie 2021 09:32
Europa Liberă | Vladimir Socor : Miza reală a acestor alegeri a fost nu atât victoria PAS, cât câștigarea unei majorități absolute în parlament (Revista presei)

„Cum a ajuns un partid pro-european, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, să obțină o majoritate absolută în Parlament” – este titlul unui editorial semnat de Vlad Țurcanu pentru Podul.ro. Referindu-se la Partidul Acțiune și Solidaritate care a câștigat alegerile parlamentare, comentatorul politic subliniază că, „fiind o creație a Maiei Sandu și dependent de imaginea și voința ei, s-a subînțeles că PAS va urma întocmai agenda ambițioasă a președintei, pe care aceasta practic a reușit să o convină cu populația în anii din urmă și care corespunde pe deplin așteptărilor cetățenilor.

Mai întâi de toate oamenii doresc să li se îmbunătățească condițiile de lucru și de trai, în paralel ei așteptând să fie curmate fraudele prin care se îmbogățesc, în dauna celor mulți, „elitele” politice și administrative. În primele luni de mandat Maia Sandu a arătat că se bucură de mare trecere în Uniunea Europeană, de unde vor veni fondurile necesare ridicării bunăstării populației, și a demonstrat suficient curaj și consecvență în abordarea problemelor din instituțiile „aflate în captivitate”. Struniți de la distanță de mentorul lor, fruntașii PAS care au reprezentat partidul în dezbaterile publice au avut grijă să fie măsurați în vorbe, având în față, ca exemplu de atitudine greșită, infatuarea fatală de care au dat dovadă în trecut alți lideri pro-europeni. Nu în ultimul rând, tratarea cu atenție și, uneori, evitarea de către PAS a temelor care stârnesc disensiuni în societate l-a făcut acceptabil în zonele electorale care altădată erau inaccesibile partidelor pro-europene. În felul acesta PAS a obținut majoritatea voturilor în zeci de localități dominate în trecut de partidele de stânga”, subliniază autorul.

Și analistul occidental Vladimir Socor explică ce înseamnă victoria PAS pentru Republica Moldova și pentru regiune, într-un interviu pentru Europa Liberă. El observă că „Miza reală a acestor alegeri a fost nu atât victoria Partidului Acțiune și Solidaritate, cât câștigarea unei majorități absolute în parlament, în așa fel încât Partidul Acțiune și Solidaritate să poată forma guvernul său, fără să fie nevoit să recurgă la coaliții. Și, într-adevăr, această așteptare a fost îndeplinită și super-îndeplinită, cu 63 de mandate pentru partidul dnei Maia Sandu. Deci, am scăpat de ceea ce eu am numit coșmarul coalițiilor. (…) greul abia începe, deoarece dna Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate au preluat un stat falit, falimentar din toate punctele de vedere, nu numai strict economic, dar și din punctul de vedere al instituțiilor statului, din punctul de vedere al vulnerabilității, al insecurității statului și chiar un stat falimentar din punctul de vedere al conștiinței naționale și al securității statului. (…) Este o însărcinare la care acum se înhamă Partidul Acțiune și Solidaritate și Președinția Republicii Moldova. Va fi foarte greu, dar ajutorul din partea Uniunii Europene va fi foarte important și-i va da posibilitate Republicii Moldova să se refacă”, crede analistul.

Rușii, deranjați de alegerea făcută de cetățenii R. Moldova la scrutinul parlamentar”, titrează Ziarul Național. Vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosacev, consideră că politica externă a Republicii Moldova după alegerile parlamentare anticipate va fi cel mai probabil de natură prooccindentală, transmite TASS. „Cel mai prost scenariu este forțarea evenimentelor din Transnistria, care este considerată a fi un obstacol în calea R. Moldova în structurile euroatlantice”, a scris Kosaceov pe pagina sa de Facebook. Acesta a adăugat că rezultatele alegerilor sunt mai curând „alarmante”. „Societatea este în mod evident divizată, iar să impui, în asemenea condiții, voința dură a unei presupuse majorități față de o presupusă minoritate, este puțin probabil că acest lucru va duce la calmarea minților și la apariția unei agende care să consolideze întreaga societate. Rămâne să spunem lucrul tradițional: noi mizăm pe discernământul noilor lideri moldoveni, iar noi suntem pregătiți pentru un dialog pe întreg spectrul agendei relațiilor bilaterale”, a declarat Kosacev. 

TV8 publică o declarație a vicepreședintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Natalia Gavrilița, care a spus că garnitura Guvernului va fi anunțată după validarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate. „PAS are oamenii de calitate pentru garnitura de Guvern, în același timp, uneori avem mai mulți candidați vrednici. Avem funcții importante atât în Parlament, cât și în Guvern. Discutăm care exact va fi distribuirea pozițiilor”, a spus Natalia Gavrilița. Vicepreședinta PAS a menționat că nu s-a luat în calcul ca membrii Platformei DA să facă parte din echipa de guvernare, precizând că PAS are oameni valoroși.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău