Europa Liberă | Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, critică prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană (Revista presei)

  • 02 Decembrie 2020 09:42
Europa Liberă | Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, critică prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană (Revista presei)

Revista presei- 2 decembrie 2020.

Reflecțiile după sărbătorirea Zilei Naționale a României la Chișinău, dar și situația din regiunea separatistă transnistreană sunt reflectate în presa din Republica Moldova.

Spiritul românesc și valorile noastre naționale există și vor exista de acum încolo în Basarabia”, declară deputatul Iurie Reniță la TVR Moldova. Acesta spune că revenirea acasă, în Europa, în România, este dezideratul nostru suprem, iar lucrul acesta îl înțeleg foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova care,, din 1991 încoace, au încercat diferite metode de a impune un stat independent, suveran”.

Deschide.md scrie că fostul președinte al României, Traian Băsescu, lipsit de Igor Dodon de cetățenia R. Moldova, a anunțat în cadrul unei emisiuni de la Romania TV că va relua procedura de dobândire a cetățeniei moldovenești. Anterior, președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că reieșind din hotărârea Curții Supreme de Justiție este imposibilă anularea deciziei lui Igor Dodon prin care fostului lider de la Cotroceni i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova.  „Totuși, președintele ales Maia Sandu a precizat că Traian Băsescu ar putea relua procedura, stabilită prin legislație, pentru a obține cetățenia moldovenească”, notează publicația.

 „Transnistria și reflexele imperiale ale Moscovei” titrează publicația Podul de peste Prut. Autorul Vlad Țurcanu face referire la declarația președintelui ales Maia Sandu despre retragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse. El scrie că declarația, percepută de Moscova ca  un afront la adresa sa, este printre primele dintr-un lung șir pe care ea va trebui să aibă curajul să le facă în continuare pentru a reduce dezechilibrele majore pe care le-a creat Igor Dodon în raporturile moldo-ruse. „Va fi nevoie de ani de zile pentru ca Federația Rusă să ia în serios liderii de la Chișinău și să-i trateze ca atare după obediența provincială arătată de Dodon”, opinează Vlad Țurcanu.

Europa Liberă citează declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care critică prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană. La reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, Jens Stoltenberg a spus că se vede cum „Rusia violează dorința unor guverne din vecinătatea noastră apropiată.” Secretarul general al NATO s-a referit la anexarea Crimeei, menținerea instabilității în estul Ucrainei și felul în care Rusia menține trupe în părți din Georgia, dar și în Moldova, în regiunea transnistreană.

Realitatea.md  face referire la o analiză a Institutului pentru Politici și Reforme Europene, care propune câteva soluții pentru votul în diaspora. Experții IPRE recomandă modificarea unor articole din Codul electoral. De asemenea, este propusă „majorarea plafonului maxim al buletinelor de vot per secție, creșterea perioadei de desfășurarea a alegerilor în diasporă, excluderea procedurii de înregistrare prealabilă, crearea condițiilor tehnice, instituționale și legale pentru implementarea opțiunilor alternative de exprimare a votului și organizarea unui proces transparent și inclusiv”, potrivit publicației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,24
Cer fragmentat
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Tue
24
Wed
25
Thu
25
Fri
26
Sat
26

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău