Europa Liberă | Iulian Ciocan: „Dacă nici acum, în ceasul al doisprezecelea, moldovenii nu se vor vaccina, lockdownul va fi inevitabil, iar suferințele vor curge gârlă” (Revista presei)

  • 25 Octombrie 2021 09:33
Europa Liberă | Iulian Ciocan: „Dacă nici acum, în ceasul al doisprezecelea, moldovenii nu se vor vaccina, lockdownul va fi inevitabil, iar suferințele vor curge gârlă” (Revista presei)

Reprezentanții Gazprom avertizează autoritățile de la Chișinău că, începând cu 1 decembrie, Republica Moldova ar putea să nu mai primească gaze naturale din Federația Rusă, deoarece Gazprom refuză să semneze un nou contract cu Moldovagaz, până nu vor fi achitate datoriile istorice la gazele naturale, transmite publicația Adevărul.

Reprezentantul Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat pentru TASS că datoria Republicii Moldova față de Gazprom este de 433 milioane de dolari, plus penalitățile calculate, în total 709 milioane. El a subliniat că Gazprom așteaptă ca Moldova să achite în totalitate această datorie, după care se poate trece la semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale. Kuprianov a afirmat că criza energetică în care s-a pomenit R. Moldova „e din vina guvernărilor moldovenești”, care de-a lungul anilor nu au achitat datoriile pentru gaze. El a dat asigurări că în cadrul negocierilor dintre Gazprom și Chișinău nu este vorba despre politică, ci strict economice, pentru că Gazprom nu poate activa în pierdere. „Moldova singură a provocat această criză”, a spus Kupriakov.

Autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să recunoască controversata datorie de 709 milioane de dolari, pe care o pretinde Federația Rusă pentru furnizarea gazelor naturale, consideră expertul în energetică și fostul consilier prezidențial, Sergiu Tofilat, citat de Ziarul Național. În opinia lui Tofilat, Rusia a încerca în 2014 în așa fel să îngenuncheze Ucraina, dar a pierdut litigiul în instanțele de arbitraj internaționale. Astfel, R. Moldova trebuie să urmeze aceeași cale ca și ucrainenii. „Naftogaz” Ucraina a refuzat achitarea datoriei și a acționat „Gazpromul” în arbitraj. Peste 3 ani, în decembrie 2017, „Naftogaz” a obținut câștig de cauză. Încă peste 2 ani, în decembrie 2019, „Gazprom” a achitat părții ucrainene 2,9 miliarde dolari de dolari. A venit momentul ca și noi să ne lămurim cu datoria la gaz. Trebuie efectuat un control la „Moldovagaz” și filialele sale începând cu 1998, de la momentul fondării. După asta vom vedea cine și cui îi este dator în realitate”, a conchis Tofilat.

Și presa internațională scrie despre faptul că în Republica Moldova, grava criză a aprovizionării cu gaze a dus la decretarea stării de urgență, după cum constată Der Spiegel. Negocierile dintre Republica Moldova și Gazprom din Rusia s-au prelungit, iar incertitudinea a contribuit la o și mai mare acutizare a crizei în republică, explică publicația germană, adăugând că necesarul de gaze pentru luna octombrie este acoperit doar în proporție de 67%. Sâmbătă discuțiile ruso-moldovene purtate pe tema livrărilor de gaze rusești, care au durat două zile, s-au încheiat fără a exista rezultate concrete, transmite agenția rusă Ria Novosti, adăugând că, potrivit unei surse, există riscul sistării livrărilor de gaze rusești în Republica Moldova.

Tot în Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru scrie despre „Criza de logică și criza medicală”. „Cu criza gazelor, cealaltă criză, legată de COVID-19, ni se pare mai puțin importantă, mai puțin gravă, iar unii continuă să creadă că nici nu există. Sistemul nostru medical rezistă cu greu noului val pandemic, însă societatea nu se mai alarmează ca în perioada valurilor precedente. E apatie, indiferență, începem să ne obișnuim cu noul coronavirus... Nu scade doar pasiunea cu care unii concetățeni „demonstrează” că pandemia ar fi aparentă, iluzorie, că virusul ar fi fost creat artificial de forțe oculte, care vor să controleze omenirea. Că e natural, că e artificial, ce mai contează, dacă i-a răpus prematur pe mulți prieteni, colegi, rude, vecini de-ai noștri, oameni concreți, care nu au ajuns să profite de vaccinurile salvatoare. (…) Personalul medical din Republica Moldova s-a vaccinat în proporție de 90 la sută, în timp ce media pe republică e de doar 24%. E o dovadă că medicina susține vaccinarea. Mortalitatea în rândurile personalului medical s-a redus cu 85%”,  subliniază autorul. Nicolae Negru precizează că a abordat acest subiect pentru a le atrage atenția celor care resping vaccinarea „asupra incoerenței logice, frizând iraționalul, sminteala, în atitudinea lor, asupra consecințelor dramatice, tragice pe care le produce ignorarea încăpățânată a științei medicale”,

Scriitorul Iulian Ciocan scrie în tableta sa pentru Europa Liberă că ne îndreptăm „Spre un nou lockdown, cu pași viforoși!”. Potrivit lui, este „evident că guvernanților nu le trebuie acest nou lockdown, dar atunci când o să înceapă a muri peste 35-40 de oameni pe zi, când numărul infectaților va crește și mai mult, va exista doar o singură opțiune, carantina. Iar cei care nu au vrut să se vaccineze, cei care ignoră normele antiepidemice vor fi, de fapt, creatorii lockdownului. Din cauza lor va trebui să stăm ascunși prin casele noastre. Și, cum e lesne de presupus, chiar cei care nu s-au vaccinat și care au potențat această situație vor fi cei mai nemulțumiți de carantină, vor striga în gura mare că drepturile le sunt lezate, că ei jinduiesc libertatea. Libertatea lor, așa cum o înțeleg ei, e mai presus de libertatea noastră, a oamenilor care ne-am vaccinat, chiar dacă am avut temeri. Mi se pare de domeniul evidenței, dacă nici acum, în ceasul al doisprezecelea, moldovenii nu se vor vaccina, lockdownul va fi inevitabil, iar suferințele vor curge gârlă”, atenționează editorialistul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău