Europa Liberă/Guvernatorul BNM: Anularea ”legii miliardului” va lovi în oamenii cei mai vulnerabili din punct de vedere social. Republica Moldova riscă să fie izolată din punct de vedere financiar (Revista presei)

  • 17 Decembrie 2020 09:41
Europa Liberă/Guvernatorul BNM: Anularea ”legii miliardului” va lovi în oamenii cei mai vulnerabili din punct de vedere social. Republica Moldova riscă să fie izolată din punct de vedere financiar (Revista presei)

Revista presei din 17 decembrie 2020

Presa a urmărit până aseară târziu ședința Parlamentului, la care s-au votat în grabă legi importante.

Bugetul de stat și politica fiscală și vamală pentru 2021, votate la miez de noapte de PSRM și Pentru Moldova”, titrează TVR Moldova. Deputații Pentru Moldova și PSRM au votat bugetul de stat pentru 2021 și politica fiscală vamală. Cei câțiva deputați din opoziție  scandează „Rușine!”, în schimb, deputații PSRM și Pentru Moldova au aplaudat. De menționat că la niciun proiect nu a fost discutat niciun amendament, notează TVR Moldova într-un text-live de la Parlament. Este citat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari: ”Cine v-a împuternicit să votați la ora 23:00 (bugetele)? Sunt câteva sute de amendamente, trebuie să le discutăm normal, avem ședința mâine, ședința de vineri... (...) Acest Parlament trebuie dizolvat cât mai repede. Asta este culmea, este dezmățul. (...) Voi sunteți rușinea acestei țări…”, și-a exprimat indignarea deputatul.

S-au încins spiritele la Parlament, acolo unde, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații PSRM – ȘOR au aprobat în lectură finală două dintre proiectele bugetelor anuale, a relatat și Ziarul de Gardă. Nemulțumiți că nu li s-a oferit dreptul de a ține un discurs pe marginea proiectelor votate, deputații PAS și cei din Platforma DA au înconjurat tribuna centrală a Parlamentului.

Ca un fulger în miez de noapte: Parlamentul a votat la repezeală mai multe proiecte, printre care și legea bugetului de stat”, transmite portalul Agora.md

Iar Cotidianul notează că ”La miez de noapte, cu scandal, Parlamentul a intrat în vacanță”, în timp ce opoziția scanda „Hoții, hoții”.

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, că anularea așa-numitei legi a miliardului, care a transferat pe umerii cetățenilor datoria formată din cauza jafului miliardului, poate anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoșirea sistemului financiar al Republicii Moldova. ”Dacă Banca Națională va fi decapitalizată, atunci aplicarea acelorași instrumente de către Banca Națională va duce până la urmă la tipărire neacoperită de bani și la o inflație și mai mare. Și asta va lovi în cine? Păturile cele mai vulnerabile din societate. Deci, noi de aici strigăm că da, povara pe umerii cetățenilor, dar trebuie să înțelegem că anularea acestor VMS-uri va lovi, în primul rând, oamenii cei mai vulnerabili din punct de vedere social. Și încă un moment pe care nu trebuie să-l trecem cu vederea, care este foarte important – această recapitalizare a Băncii Naționale, adică emisiunea de valori mobiliare de stat a fost făcută ca un angajament în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional. Deci, asta nu este doar un moft, o ambiție a cuiva din FMI, este un element de salvgardare a capacității statului Republica Moldova de a rambursa creditele către creditorii externi. Creditorii externi, prin intermediul Fondului Monetar Internațional, vor să se asigure că statul Republica Moldova are capacitatea de a deservi datoria și de a rambursa. (…) cu alte cuvinte, avem riscul ca Republica Moldova să fie izolată din punct de vedere financiar”, a declarat Guvernatorul BNM.

Îngrijorările ANI au rămas fără răspuns. Coaliția PSRM - Pentru Moldova a votat proiectul ce prevede modificarea legii cu privire la ANI”, informează portalul Anticorupție.md. Proiectul privind modificarea legii cu privire la ANI prevede că inspectorul de integritate va putea verifica datele și informațiile privind averea existentă a persoanei supuse controlului, precum și modificările patrimoniale intervenite pe durata exercitării mandatelor, a funcțiilor publice sau de demnitate publică și în decurs de un an și nu de trei ani, așa cum era până în prezent, după încetarea mandatului. „Constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu au fost luate în considerație, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității”, se menționează într-un comunicat al ANI, emis în dimineața zilei de miercuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău