Europa, epicentrul focarului de variolă a maimuței

  • 15 Iunie 2022 19:14
Europa, epicentrul focarului de variolă a maimuței

Europa se află în centrul răspândirii variolei maimuței, a declarat miercuri biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care și-a exprimat preocuparea în legătură cu riscul apariției de noi cazuri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Europa rămâne epicentrul acestui val în plină creștere, cu 25 de țări raportând peste 1.500 de cazuri, sau 85% din totalul la nivel global'', a declarat într-o conferință de presă Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, care reunește 53 de țări, dintre care unele din Asia Centrală.

Pentru instituția ONU, prioritatea este combaterea transmiterii bolii.

''Amploarea acestei epidemii prezintă un risc real: cu cât virusul circulă mai mult, cu atât își va răspândi mai mult raza de acțiune și cu atât boala va apărea mai mult în țările neendemice'', a avertizat Hans Kluge.

Circulând de obicei în Africa Centrală și de Vest, virusul este, în afara Europei, prezent de acum în Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord și America de Sud, însumând peste 1.600 de cazuri.

Cunoscută la om din 1970, variola maimuței sau ''simian orthopoxvirosis'' este o boală considerată rară, cauzată de un virus transmis omului de către animale infectate.

Boala începe cu febră mare și evoluează rapid până la o erupție cutanată, cu formarea de cruste. Cel mai adesea benignă, boala se vindecă de obicei spontan după două până la trei săptămâni.

Circulația virusului, care se transmite în special prin contact prelungit, nu ar trebui să ducă la anularea evenimentelor cu public prevăzute pentru această vară.

''Aceste evenimente sunt șanse mari de a sensibiliza oameni tineri, activi din punct de vedere sexual și foarte mobili'', a spus Kluge, menționând că sunt ''o oportunitate de a (...) stimula angajamentul nostru''.

Menționând că majoritatea cazurilor raportate până acum implică bărbați care au raporturi sexuale cu bărbați, el a avertizat împotriva stigmatizării, subliniind că ''virusul variolei maimuței nu are legătură în mod inerent cu niciun grup specific''.

În acest moment, OMS nu recomandă vaccinarea în masă. Autoritățile sanitare europene au comandat marți peste 100.000 de doze de vaccin împotriva variolei aprobat în Statele Unite pentru variola maimuței și considerat eficient împotriva acestui virus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău