Europa, divizată între est și vest în privința drepturilor pentru cuplurile de același sex

  • 04 Octombrie 2018 16:04
Europa, divizată între est și vest în privința drepturilor pentru cuplurile de același sex

Referendumul ce va avea loc în România, sâmbătă și duminică, este și o ilustrare a divizării existente între, de o parte, majoritatea țărilor din Europa de Est, mai conservatoare, și cele din vestul continentului, de cealaltă parte, care au introdus în legislațiile naționale drepturi pentru cuplurile de același sex, notează joi AFP.

În aprilie 2001, Olanda a fost prima țară din lume care a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Ulterior, 15 state europene i-au urmat exemplul: Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franța, Marea Britanie (cu excepția Irlandei de Nord, care nu acceptă decât 'parteneriatul civil'), Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Germania, Malta și, cel mai recent, Austria, care, după o decizie a Curții Constituționale, urmează să facă acest lucru cel târziu în 2019.

În mai multe din aceste state legalizarea căsătoriei între persoane de același sex fusese precedată de parteneriatul civil, care oferă mai puține drepturi, introdus pentru prima oară în legislație de Danemarca, în 1989.

Parteneriatul civil rămâne singurul statut autorizat pentru cuplurile gay în Ungaria, Cehia, Croația, Grecia, Republica Cipru, Elveția și Italia.

Și Slovenia recunoaște parteneriatul civil, dar a respins în 2015 prin referendum căsătoria între persoane de același sex.

Cehia intenționează să introducă în codul civil căsătoria între persoane de același sex, putând deveni primul stat post-comunist care ia această măsură.

La fel ca România, majoritatea țărilor din Europa de Est (Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Bulgaria) nu au autorizat nici parteneriatele civile, nici căsătoriile. Estonia a devenit, în octombrie 2014, prima republică ex-sovietică ce a introdus în legislație parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex.

În Rusia, homosexualitatea era considerată o infracțiune până în 1993 și boală psihică până în 1999. Din 2013, legea pedepsește cu amenzi și închisoare orice faptă de 'propagandă homosexuală' în rândul minorilor.

În Europa de Vest, mai multe state autorizează adopția de către cuplurile de același sex, în cadrul căsătoriei sau al parteneriatului civil: Olanda (din 2001), Danemarca, Suedia, Spania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Malta și Austria.

Altele, precum Finlanda și Slovenia, le permit homosexualilor să adopte doar copiii partenerului.

În ce privește reproducerea umană asistată medical, aceasta este autorizată pentru cuplurile lesbiene în Belgia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Austria și țările nordice. Măsura se află în studiu în Franța.

Majoritatea țărilor europene interzic așa-numita 'gestație pentru altul'. Recurgerea la mame purtătoare este autorizată, cu condiția ca acestea să nu fie remunerate, în Belgia, Olanda sau Marea Britanie. În 2014, Grecia a autorizat gestația pentru altul remunerată.

În restul lumii, cuplurile de același sex se pot căsători în Canada (din 2005) și SUA (2015), precum și în patru țări din America Latină, dar nu în Africa și nici în Asia, cu câteva excepții.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău