Europa are nevoie de un plan de securitate energetică pe termen lung (șeful Eni)

  • 26 Septembrie 2021 10:56
Europa are nevoie de un plan de securitate energetică pe termen lung (șeful Eni)

Creșterea prețurilor la gaze naturale, având în vedere că iarna este aproape, reprezintă dovada că Uniunea Europeană trebuie să adopte un plan de securitate energetică pe termen lung, a afirmat Claudio Descalzi, directorul general al companiei italiene Eni, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Într-un interviu acordat sâmbătă publicației La Repubblica, Descalzi a explicat că UE importă aproape întreaga cantitate de gaze naturale și cea mai mare parte a țițeiului de care are nevoie, fiind dependentă structural de furnizorii străini.

"Europa trebuie să aibă ceea ce nu are astăzi: un plan de securitate energetică structurat și pe termen lung. Nu cred că că vor fi probleme cu procurarea gazelor, dar cred că vor costa mai mult", a avertizat șeful companiei energetice italiene.

Eni are contracte de furnizare strategice pe termen lung cu o serie de țări producătoare de gaze, inclusiv Rusia.

În această perioadă guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creșterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile și micile afaceri, în condițiile în care economiile ies încet din pandemie.

Guvernul italian nu intenționează să majoreze taxele și va căuta să ajute firmele și gospodăriile să absoarbă așteptata creștere semnificativă a costurilor cu energia, a declarat joi premierul Mario Draghi.

Autoritățile de la Roma vor cheltui în următoarele luni peste trei miliarde de euro pentru a ajuta la limitarea creșterii prețurilor energiei, deoarece fără intervenția guvernamentală prețul electricității ar putea crește cu 40% în trimestrul viitor, iar prețul gazelor cu 30%, a declarat premierul.

Italia este în mod special vulnerabilă deoarece este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziția Ecologică. Țara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa, după Germania.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor. Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău