Europa a încetat să mai tipărească bancnote de 500 de euro

  • 28 Ianuarie 2019 12:57
Europa a încetat să mai tipărească bancnote de 500 de euro

17 din cele 19 bănci centrale din zona euro au încetat să mai emită, începând de duminică, bancnote de 500 de euro de teamă că acestea ar putea fi folosite de evazioniști, criminali și chiar teroriști, informează AFP.

Băncile centrale din Germania și Austria vor continua să tipărească bancnote de 500 de euro până la data de 26 aprilie, 'pentru a asigura o tranziție lină precum și din motive logistice'.

Banca Centrală Europeană a anunțat în luna mai 2016 că va înceta să mai emită noi bancnote de 500 de euro, la acea dată estimând că acest lucru ar urma să se întâmple la finele anului 2018, din cauza 'îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activitățile ilicite'. Bancnotele aflate în circulație rămân legale și pot fi utilizate pentru a face plăți.

Bancnota de 500 de euro este numită popular 'bin Laden', o aluzie la fostul șef al grupării teroriste al-Qaida, deoarece permite grupărilor infracționale să transporte sume mari într-un spațiu compact. Sub această formă, o sumă de un milion de euro are o greutate de 2,2 kilograme și poate fi ascunsă într-un rucsac de laptop. Aceeași sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproape șase ori mai mare și necesită un mijloc de transport mult mai vizibil.

Însă dacă în alte țări reacția la dispariția bancnotei de 500 de euro a fost mult mai modestă, în Germania a generat critici răspândite de teamă că ar putea prefigura dispariția banilor fizici și o supraveghere generalizată a tranzacțiilor financiare. Guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann, a denunțat decizia BCE din 2016 apreciind că aceasta va avea un impact limitat în combaterea activităților criminale dar ar putea afecta încrederea în euro.

'Prefer să utilizez numerarul pentru plățile mari. Asta nu înseamnă că sunt implicat în ceva dubios', spune Rolf, un tehnician medical în vârstă de 61 de ani din Marburg, vestul Germaniei, care a cumpărat chiar și un automobil second hand utilizând bancnote de 500 de euro.

Potrivit unui studiu al Bundesbank realizat în 2017, peste 60% dintre germani au avut în mâini, cel puțin odată, o bancnotă de 500 de euro, deseori drept cadou, mijloc de economisire sau plăți mari. În zona euro, doar 30% dintre persoanele intervievate de BCE în 2015 și 2016 au utilizat o bancnotă de 200 sau de 500 de euro în anul precedent.

Iar preferința germanilor pentru banii gheață nu pare să se modifice prea curând. Sondajul Bundesbank arată că 88% dintre respondenți vor să plătească cu cash și în viitor.

Potrivit estimărilor BCE, în prezent sunt aproximativ 52 de milioane de bancnote de 500 de euro în circulație, ceea ce reprezintă 20% din valoarea totală a bancnotelor euro.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău