Eurogrupul salută aderarea Croației ca dovadă a forței și rezilienței monedei unice

  • 17 Ianuarie 2023 11:10
Eurogrupul salută aderarea Croației ca dovadă a forței și rezilienței monedei unice

Miniștrii de finanțe din țările care au adoptat moneda unică europeană au salutat aderarea Croației la zona euro, precum și la spațiul de liberă circulație Schengen ca pe o dovadă că este posibilă continuarea integrării UE și în această perioadă plină de provocări, a declarat ministrul croat al finanțelor Marko Primorac, transmite Agerpres.

Aderarea la euro și la Schengen constituie un moment de optimism și transmite un mesaj de unitate, a afirmat Primorac luni la Bruxelles.

Ministrul croat a luat parte luni la o reuniune a Eurogrupului pentru prima dată după intrarea țării sale în rândul statelor care folosesc euro, la 1 ianuarie a.c., iar participanții au primit cadou o ediție specială a monedei euro croate.

"Acum suntem o euro-familie cu 20 de membri, ceea ce nu este doar un semn de reziliență și forță a euro, ci și o recunoaștere a muncii de excepție desfășurate de autoritățile și guvernul din Croația pentru implementarea cu succes a acestei tranziții extrem de complexe", a afirmat la rândul său președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe.

Marko Primorac a menționat că deocamdată nu există date empirice cu privire la inflație și că este greu de spus în ce măsură trecerea la euro a afectat creșterile de prețuri.

"Noi în acest moment nu știm exact ce se întâmplă în Croația. Nu avem date empirice. Vom fi mult mai bine informați după ce oficiul național de statistică va publica datele pe decembrie, în scurt timp", a adăugat ministrul croat, citat de HINA.

Acesta și-a exprimat speranța că datele vor arăta că inflația a atins punctul culminant și prețurile nu vor mai continua să crească.

În urmă cu o săptămână, cotidianul croat Vecernji List scria că în urma inflației și a introducerii euro Croația se confruntă cu noi creșteri ale prețurilor, dar și cu riscul unui nou val de emigrație. Intrarea în Spațiul Schengen și introducerea monedei euro măresc vulnerabilitatea Croației ca tinerii să plece, iar aceasta, cuplată cu creșterea prețurilor, va stimula în mod direct emigrarea, a atenționat demograful Stjepan Sterc, citat de cotidian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău