Eurodeputatul Eugen Tomac: După cetățenii Republicii Moldova, cel mai mare câștigător al alegerilor de peste Prut este România

  • 13 Iulie 2021 16:29
Eurodeputatul Eugen Tomac: După cetățenii Republicii Moldova, cel mai mare câștigător al alegerilor de peste Prut este România

După cetățenii Republicii Moldova, cel mai mare câștigător al alegerilor legislative anticipate din țara vecină este România, consideră europarlamentarul Eugen Tomac, subliniind că România are nevoie de stabilitate la Chișinău și de autorități deschise spre cooperare pentru bunăstarea românilor din ambele state, scrie caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, într-o analiză publicată marți pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul român subliniază că strategia politică a președintelui Republicii Moldova în pregătirea acestor alegeri “a fost corectă și a intuit exact ce așteaptă cetățenii într-un moment de criză – mesaje clare, fără lozinci, fără discursuri care nasc ușor falii în societate”.

“Rezultatul este spectaculos pentru învingători și este pentru prima dată când un partid de dreapta câștiga totul. PAS a obținut peste 60% din mandatele viitorului Parlament. Rezultatul arată câteva aspecte importante: societatea s-a polarizat puternic și a mers exclusiv pe mâna Președintei Maia Sandu”, a scris Tomac.

Referindu-se la strategia Maiei Sandu, europarlamentarul a salutat faptul că președinta țării “a scos din dezbatere agresivitatea concentrată pe vectorul geopolitic, fapt care a paralizat electoratul prorus”.

“Indiferent de limba vorbită sau de simpatiile geopolitice, în R. Moldova cel mai mare inamic este sărăcia, iar oamenii vor să scape de această nesiguranță sfâșietoare. Cu un discurs ferm anticorupție, pro-reformă și nevoia de a fi un partener important al Uniunii Europene a reușit să obțină această victorie istorică”, a continuat el.

Acesta a insistat că după cetățenii Republica Moldova, cel mai mare câștigător al acestor alegeri este România.

“În sfârșit la Chișinău va exista un guvern deschis spre proiecte comune pe care Uniunea Europeană să le susțină. România are nevoie de stabilitate la Chișinău și de autorități deschise spre cooperare pentru bunăstarea românilor din ambele state”, a spus Tomac.

Europarlamentarul a catalogat drept o “confuzie gravă” și “concluzii pripite” încercările de acreditare a ideii că românii din Basarabia nu mai vor unirea cu România, deoarece cetățenii nu au votat partide care au drept obiectiv electoral reîntregirea.

“Aceste alegeri, nu au fost despre România și viitorul nostru comun, aceste alegeri au fost despre nevoia de a scapă de dominația politica a partidelor proruse și dorința de scoate R. Moldova din sărăcie și izolare. Eu felicit inimoasa echipă a domnului Țicu pentru campania decentă și curajul de a intra în aceasta competiție politică, deși știa care este pulsul societății. Despre nevoia de unire suntem obligați să tot discutăm, pentru că peste 30% din cetățenii R. Moldova deja au făcut acest pas și au ales România prin cetățenie. Până atunci, mult succes celor care au primit un suport uriaș din partea cetățenilor. Vin vremuri pline de provocări, dar cu voința și curaj se pot face lucruri mari!”, a conchis Eugen Tomac.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău