Eurobarometru: O majoritate covârșitoare a europenilor susțin Conferința privind Viitorul Europei

  • 09 Martie 2021 18:05
Eurobarometru: O majoritate covârșitoare a europenilor susțin Conferința privind Viitorul Europei

O majoritate covârșitoare a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene (92%) cer ca vocile cetățenilor să ''fie luate mai mult în calcul în deciziile cu privire la viitorul Europei'', indică primul Eurobarometru special realizat în comun pentru Parlamentul European și Comisia Europeană, dat publicității marți.

Sondajul, realizat înaintea semnării Declarației comune asupra Conferinței privind Viitorul Europei, arată că trei sferturi dintre europeni consideră că această conferință va avea un impact pozitiv asupra democrației în interiorul UE, această opinie fiind susținută de o majoritate clară în fiecare dintre cele 27 de țări membre.

Pentru 55% dintre respondenți, alegerile europene constituie cea mai eficientă modalitate de a se asigura că vocile cetățenilor europeni sunt auzite de către decidenți la nivelul UE.

În opinia a șase din zece europeni, criza cauzată de COVID-19 i-a făcut pe europeni să se gândească la viitorul Uniunii Europene, în timp ce 39% nu sunt de acord cu această idee.

Unul dintre europeni (35%) dorește ca în viitoarea Europă să existe standarde de viață comparabile, iar trei din zece europeni vor să vadă o solidaritate mai mare între țările membre. De asemenea, 25% dintre europeni consideră că o prioritate a UE trebuie să fie dezvoltarea unei politici comune în domeniul sănătății.

O altă concluzie a Eurobarometrului este aceea că 32% dintre europeni consideră că principala valoare a Uniunii europene este respectarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept, în timp ce 30% cred că această valoare este reprezentată de puterea economică, industrială și comercială a blocului comunitar.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 22 octombrie - 20 noiembrie 2020 în toate cele 27 de state membre UE, pe baza unor interviuri față în față, și completat cu interviuri online unde a fost necesar, în contextul pandemiei. În total au fost realizate 27.034 de interviuri.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău