Euro a atins astăzi cel mai înalt nivel din acest an. Cum explică experții această creștere
-
20 Aprilie 2021 13:48
Euro a atins astăzi cel mai înalt nivel din acest an și înregistrează o creștere de aproape 50 de bani de la începutul anului. De asemenea, leul moldovenesc s-a devalorizat și față de dolarul american cu peste 70 de bani în anul 2021. Experții susțin însă că nu există motive de îngrijorare pentru o depreciere bruscă, iar leul slab încurajează exporturile
Banca Națională a afișat un curs de 21 de lei și 60 de bani pentru un euro și 17.94 lei pentru un dolar, în situația în care leul moldovenesc s-a depreciat constant față de principalele valute de referință de la începutul acestui an. Băncile comerciale afișau un curs și mai mare, de 21 de lei și 87 de bani pentru un euro și 18 lei și 13 bani pentru dolarul american.
Expertul economic Sergiu Gaibu consideră că deprecierea este provocată atât de factorul sezonier, cât și de criza economică și seceta de anul trecut, care au dus la reducerea intrărilor de valută pe piața internă. El însă menționează că nu există motive de îngrijorare deoarece Banca Națională dispune de suficiente rezerve valutare pentru a împiedica o prăbușire bruscă a leului.
Banca Națională are rezerve mai mult decât suficiente ca să intervină și să stabilizeze cursul valutar. Există o oarecare sezonalitate în ce privește fluctuația cursului valutar. De asemenea, având în vedere că anul trecut a fost unul și de criză și de secetă, au suferit exporturile și aceasta iarăși a redus fluxurile de valută în țară, a spus expertul economic Sergiu Gaibu.
De aceeași părere este și analistul economic Viorel Gârbu, care mai susține că deprecierea controlată a leului favorizează exportatorii și angajarea în câmpul muncii.
Leul se depreciază rapid în ultimul timp, la drept vorbind. dar, de principiu deprecierea monedei naționale încurajează creșterea exporturilor, încurajează crearea locurilor de muncă, ne ajută să creștem productivitatea muncii. În acest sens, aceste evoluții, nu trebuie văzute ca ceva negati, a precizat analistul economic Viorel Gârbu
Potrivit experților de pe piață, această evoluție a leului este una logică în condițiile unei balanțe comerciale negative și a relaxării politicii monetare, prin scăderea ratei de bază. Totodată aceștia nu exclud ca Banca Națională ar putea să mai reducă rata de bază, ceea ce va stimula creditarea și, respectiv, consumul.