EURO 2020 | Croația a învins Scoția cu 3-1 și s-a calificat în optimi de finală

  • 23 Iunie 2021 09:05
EURO 2020 | Croația a învins Scoția cu 3-1 și s-a calificat în optimi de finală

Echipa de fotbal a Croației a învins-o pe cea a Scoției cu scorul de 3-1 (1-1), marți seara, pe Hampden Park din Glasgow, în Grupa D a turneului final EURO 2020, și s-a calificat în optimile de finală ale competiției, transmite Agerpres.

Nikola Vlasic, în minutul 17, Luka Modric, cel mai bun om de pe teren, în minutul 62, și Ivan Perisic (77) au marcat golurile unei victorii meritate a vicecampioanei mondiale. Golul gazdelor a fost opera lui Callum McGregor (42).

Croația, cu 4 puncte, golaveraj 4-3, a terminat pe locul 2 grupa, câștigată de Anglia, care a acumulat 7 puncte după ce marți s-a impus în fața Cehiei cu 1-0. Cehia a ocupat locul 3, cu 4 puncte (golaveraj 3-2). Scoția, cu un singur punct, a încheiat pe ultimul loc.

Scoția a atacat în startul partidei de marți și a avut o primă ocazie în minutul 6 prin Che Adams. Croația a reușit să încetinească ritmul partidei și a fost la un pas să puncteze pe contraatac în minutul 16, însă portarul Marshall a ieșit bine în afara careului.

În minutul următor, Nikola Vlasic a profitat de o ezitare a lui Stephen O'Donnell în careul Scoției și a deschis scorul.

Marshall a deviat peste poartă un șut al vedetei croate Luka Modric, însă arbitrul, argentinianul Rapallini, nu a dictat corner (22).

Scoția a avut o dublă ocazie în min. 24, la o fază la care Modric a pierdut mingea.

În fața unui adversar limitat, Croația a controlat apoi meciul minute bune, grație jocului de pase și tehnicii superioare, și a avut șansa golului prin Petkovic în minutul 40.

Scoția a revenit neașteptat cu golul din min. 42 al lui Callum McGregor, care a șutat de la marginea careului, după o fază de atac prelungită, la care fundașii croați au respins de mai multe ori greșit.

McGregor, mijlocașul lui Celtic, a reușit marți primul său gol la echipa națională, la selecția cu numărul 34. A fost totodată primul gol al Scoției la acest turneu final. În primele meciuri, echipa antrenată de Steve Clarke a fost învinsă de Cehia (0-2 la Glasgow) și a remizat cu Anglia (0-0 la Londra).

În debutul actului secund, fundașul croat Gvardiol a urcat la finalizare, însă a fost blocat de portarul Marshall (49). Scoția putea înscrie prin McGinn (59).

Croația și-a măcinat adversara cu jocul de pase și a trecut în avantaj în min. 62, când Modric a înscris spectaculos cu exteriorul de la 17 metri, după o minge întoarsă de Kovacic.

Jocul a continuat pe aceleași coordonate, iar Perisic a majorat diferența cu o lovitură de cap la un corner (77). Perisic este cel care a punctat și în remiza cu Cehia, fiind unul din oamenii în formă ai Croației la acest turneu.

Scoția a încercat să revină, dar Livakovic a blocat șutul din apropiere al lui Adams (80).

Croația a avut evoluții modeste în primele meciuri de la acest turneu, 0-1 cu Anglia și 1-1 cu Cehia. Selecționerul Zlatko Dalic a operat nu mai puțin de patru schimbări în formula de start față de partida cu Cehia.

Scoția nu a contat pe unul dintre cei mai buni oameni ai săi în meciul cu Anglia (0-0), Gilmour, testat pozitiv la coronavirus, care a fost înlocuit cu Armstrong.

Ambele echipe aveau o singură variantă pentru calificarea în optimi, victoria.

În optimi de finală, Croația va întâlni formația clasată pe locul 2 în Grupa E, la Copenhaga, pe 28 iunie.

Scoția nu a trecut niciodată de faza grupelor la turneele finale, la opt Cupe Mondiale și trei Campionate Europene. Ultima competiție majoră la care fusese prezentă a fost CM 1998.

Croația - Scoția 3-1 (1-1)
Au marcat: Nikola Vlasic (17), Luka Modric (62), Ivan Perisic (77), respectiv Callum McGregor (42)
Glasgow, Hampden Park
EURO 2020 - Grupa D

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău