EURO 2020: Austria, prima victorie la un EURO, 3-1 cu Macedonia de Nord, la București

  • 14 Iunie 2021 10:45
EURO 2020: Austria, prima victorie la un EURO, 3-1 cu Macedonia de Nord, la București

Naționala de fotbal a Austriei a reușit prima sa victorie la un turneu final de Campionat European, 3-1 (1-1) cu Macedonia de Nord, duminică seara, pe Arena Națională din București, la cel dintâi meci organizat de România la EURO 2020.

Austria s-a impus prin golurile înscrise de Stefan Lainer (18), Michael Gregoritsch (78) și Marko Arnautovic (89), dar inspirația selecționerul Franco Foda a făcut diferența, prin introducerea ultimilor doi marcatori. Golul de onoare al macedonenilor a fost reușit de ''veteranul'' Goran Pandev (28).

Începutul de meci a fost confuz, dar la prima ocazie clară de gol s-a deschis scorul - Sabitzer a trimis o diagonală splendidă și Lainer a reluat acrobatic din voleu la colțul lung (18): 1-0. 

Austria, fosta adversară a României din Liga Națiunilor, a avut o șansă mare să se desprindă pe tabelă, dar Kalajdzic a reluat modest la centrarea aceluiași Sabitzer și Dimitrievski a respins.

Doar zece minute a condus Austria, Macedonia de Nord reușind egalarea după o serie de erori în defensiva echipei antrenate de Franco Foda: mai întâi Hinteregger a degajat în Sabitzer, mingea a ajuns în careu, portarul Bachmann a ieșit la intercepție, dar a scăpat balonul după ce s-a ciocnit cu Alaba și Trajkovski, iar ''veteranul'' Pandev a avut de îndeplinit o misiune simplă, trimițând în plasă (28), 1-1.

Potrivit UEFA, Pandev, la 37 de ani, este al doilea cel mai vârstnic marcator din istoria EURO, fiind devansat de austriacul Ivica Vastic, care a marcat din penalty în 2008, contra Poloniei, la vârsta de 38 de ani și 257 de zile.

Austria a avut în continuare posesia, dar nu a reușit să își creeze ocazii clare de gol până la pauză.

În partea secund meciul s-a asprit un pic, dar a crescut și numărul erorilor tehnice comise de jucătorii celor două echipe.

Macedonia de Nord, echipă învinsă de România cu 3-2 pe Arena Națională în martie, în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, a avut o oportunitate notabilă în min. 63, când Nikolov, fostul jucător al echipei FC Viitorul, a fost blocat de portar.

Un minut mai târziu, austriecii au trecut pe lângă gol, portarul Dimitrievski respingând salvator mingea trimisă de Gregoritsch (64).

Austria a continuat să atace pozițional, iar Macedonia de Nord a acționat pe contre, însă de fiecare dată a lipsit ultima pasă.

Mutarea făcută de Foda, cu introducerea lui Michael Gregoritsch, a dat roade, atacantul Augsburg marcând al doilea gol al Austriei (78), devansându-l pe portarul Dimitrievski la centrarea perfectă a lui Alaba: 2-1.

Potrivit UEFA acesta a fost golul cu numărul 700 la turneele finale ale EURO.

Marko Arnautovic a tranșat soarta meciului în min. 89, după o pasă genială a lui Laimer și o ieșire nefericită a portarului. O nouă mutare reușită a lui Foda.

Austria, la al treilea său turneu final la EURO, a reușit prima sa victorie, după două egaluri și patru eșecuri. Ultimul succes austriac la un turneu final data din 1990, de la Cupa Mondială, 2-1 cu SUA.

Austria a câștigat meritat, fiind echipa care a a dominat mai mult și a fost mai incisivă.

Macedonia de Nord, la debutul său la un turneu final, nu a mai reușit evoluțiile cu care a impresionat în meciurile cu România și, mai ales, cu Germania, pe care a învins-o în martie în deplasare cu 2-1, în preliminariile CM 2022.

În etapa a doua, pe 17 iunie, Macedonia de Nord înfruntă Ucraina la București, iar Olanda primește vizita Austriei (la Amsterdam).

Austria - Macedonia de Nord 3-1 (1-1)
Au marcat: Stefan Lainer (18), Michael Gregoritsch (78), Marko Arnautovic (89), respectiv Goran Pandev (28).
București, Arena Națională
EURO 2020 - Grupa C

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău