EUOBSERVER | Uniunea Europeană este încercuită de traficanți de persoane
-
29 Iunie 2017 12:29
Potrivit unui raport al Departamentului de Stat din SUA, Uniunea Europeană este încercuită de un lanț al celor mai periculoși traficanți de persoane din lume.
În sud, UE are în vecinătate "cazul special" al Libiei și este încercuită de Mauritania, Mali, Sudan, Eritrea, Siria și Iran - toate aceste țări neîntrunind "standardele minime" ale SUA pe tema prevenirii traficului și nici "nedepunând eforturi semnificative în acest sens", se arată în raportul dat publicității marți, 27 iunie, notează EUOBSERVER.
La est, Rusia și Belarus intră în aceeași categorie.
Raportul anual al Departamentului de Stat afirmă că guvernul Libiei "nu dispune de capacitatea de a soluționa un minim necesar al problemelor legate de securitate și de traficul de persoane", iar "statul de drept este absent". "Migranții din Libia sunt extrem de vulnerabili în fața traficului, inclusiv cei care vor să-și găsească de lucru în Libia sau cei care tranzitează Libia în drum spre Europa", subliniază raportul.
Raportul mai susține că, începând de pe la mijlocul anului 2015, gruparea jihadistă Statul Islamic a luat ca ostatici "cel puțin 540 de migranți și refugiați" pentru a-i folosi ca sclavi. "Potrivit unor informații, angajați ai Pazei de Coastă Libiene au colaborat cu grupări armate și cu alți delincvenți, inclusiv traficanți, exploatându-i pe migranți pentru a obține un profit", opinează raportul.
Același raport subliniază că peste jumătate din sirienii aflați în Siria înainte de război și-au părăsit locuințele, iar femeile și copiii cad victime abuzurilor sexuale sau altor forme de sclavie în țări învecinate precum Liban, Iordania și Turcia.
SUA mai afirmă că, în partea de est a UE, femeile din Belarus și din Ucraina sunt transportate ilegal în Rusia, Polonia și Turcia pentru "servicii" de ordin sexual. Raportul mai notează că, "agravat de agresiunea rusă, conflictul din estul Ucrainei a dus la strămutarea a circa 2 milioane de oameni or, tocmai aceștia sunt cei mai vulnerabili în fața exploatării". "'Uneori, 'sindicatele' crimei organizate din Rusia au un rol și în exploatarea migranților aflați în căutarea unui loc de muncă, iar corupția prezentă printre unii oficiali ai guvernului și în cadrul unor instituții de stat creează mediul propice pentru delicte legate de traficul de persoane".
Majoritatea țărilor din UE se află în fruntea topului stabilit de raport, dar Ungaria și Bulgaria se află pe o "listă a statelor monitorizate în mod special" în privința unor aspecte cum ar fi numărul crescând al victimelor și slăbiciunea dovedită în aplicarea legii.
Traficanții au continuat să facă victime în "inima" UE, fie printre oamenii ajunși în Italia din Libia sau printre cei care se îndreaptă spre nord, în Germania. "În Italia, numărul estimat al victimelor traficanților a crescut semnificativ, dat fiind valul mare de migranți și azilanți sosiți în diverse ambarcațiuni din Africa Subsahariană", precizează raportul american.
Același raport subliniază că, anul trecut, numărul femeilor nigeriene care au ajuns prin trafic în Italia aproape s-a triplat.
Femeile nigeriene, bulgare și româncele sunt victime ale traficului de carne vie din Germania, iar bărbații afgani, bulgari, polonezi, români și vietnamezi sunt cel mai des folosiți la munca forțată.
"Numărul mare de migranți din timpul crizelor de refugiați din 2015 și 2016 continuă să rămână o grea povară pentru bugetul al guvernului german la toate nivelurile și pentru instituțiile angajate în combaterea traficului de persoane", conchide raportul SUA.
Articol de Andrew Rettman
Traducerea: Alexandru Danga
Sursa: Rador