Eugen Tomac: Zelenski vrea un nou acord cu România pentru protejarea limbii române

  • 28 Martie 2022 13:50
Eugen Tomac: Zelenski vrea un nou acord cu România pentru protejarea limbii române

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea un nou acord cu România pentru protejarea limbii române, scrie eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), într-o postare pe Facebook. Acesta mai precizează că intenția exprimată de liderul de la Kiev reprezintă o premieră pe acest subiect „tensionat” de pe agenda bilaterală.

„Zelenski a declarat în interviul oferit, ieri, presei ruse, că își dorește să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în statul vecin, în semn de respect față de minoritatea română. Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condițiile în care românii constituie a doua minoritate națională, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală”, scrie Eugen Tomac. 

Potrivit actualei legi a educației din Ucraina, minoritățile naționale nu mai au permisiunea de a învăța în limba maternă.

Într-un interviu acordat portalului anti-Putin Meduza, televiziunii Dojd și ziarului Kommersant, pe tema negocierilor cu Federația Rusă, Volodmir Zelenski a precizat că un asemenea compromis, precum protejarea limbii ruse, ar putea fi o formulă de „respect reciproc față de limbile cetățenilor din țările vecine”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău